2009. október 1., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 140. (813.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nőtt az örökbefogadási kedv

– Sajnos megyénkben évről évre egyre kevesebb gyerek születik. – Ezzel a megállapítással kezdte sajtótájékoztatóját Szvitlana Jakimelina, a megyei állami közigazgatás gyerekek jogaival foglalkozó szolgálatának vezetője. – Ugyanakkor mind több az árva vagy szülői felügyelet nélkül maradt apróság. Jelenleg a szolgálat 2096 ilyen kiskorút tart nyilván, közülük 648 adoptálható.

Az azonban örvendetes, derült ki a beszámolóból, hogy Kárpátalján nőtt az örökbefogadási kedv. Ez évben már 53 apróság talált új családra, míg tavaly összesen 51. Jelenleg még 47 pár kérelme áll elbírálás alatt. Leggyakrabban a 30–40 évesek keresik fel a szolgálatot örökbefogadás ügyében.

– A legtöbben három éven aluli gyereket szeretnének örökbe fogadni – tájékoztatta a jelenlévőket Szvitlana Jakimelina. – A másik fontos szempont, amihez ragaszkodnak a párok, hogy egészséges legyen a kicsi. A leendő nevelők azonban néha furcsa elvárásokkal is előállnak, melyek a szem, a haj és a bőr színére vonatkoznak.

Ritka az olyan eset, amikor egyszerre több gyereket, főleg testvért adoptálnak, ám az utóbbi időben már erre is van példa. Mint a szakember elmondta, az utóbbi két évben nem fordult elő, hogy lemondtak volna az örökbefogadottról.

– Talán említésre méltó annak a házaspárnak az esete – mondta –, melynek nem lehetett gyereke. Hosszas várakozás után örökbe fogadtak két csöppséget. Nemrég azonban kiderült, hogy a hölgy terhes, ráadásul ikreket vár. Ennek ellenére meg sem fordul a fejükben, hogy lemondjanak a két kicsiről.

Az ukrán törvények értelmében egyedülálló férfi és nő is lehet pótszülő, akárcsak külföldi állampolgár, de több kritériumnak kell megfelelniük, és ezeket dokumentumokkal kell igazolniuk. A nem ukrán állampolgárok esetében csak házaspárok jöhetnek szóba. Szvitlana Jakimelina kitért a nemrég nagy nyilvánosságot kapott angol zenész, Elton John adoptálási szándékára, amit elutasítottak a hatóságok. Az ide vonatkozó hatályos törvények értelmében az örökbefogadó és örökbefogadott életkora között maximum 45 év lehet. Súlyosbította a helyzetet, hogy a művész homoszexuális.

Az idén egyébként 14 gyerek került külföldi családhoz, a szomszédos megyékből pedig 4 pár fogadott örökbe nálunk. A szolgálat munkatársai figyelemmel kísérik, rendszeresen ellenőrzik további sorsukat és életkörülményeiket.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó