2009. szeptemer 26., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 139. (812.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Már a templom sem szent

Egyre gyakoribb eset, hogy betörnek Isten házába, és kirabolják azt. Beregszászban az elmúlt néhány évben több templomba, illetve kápolnába hatoltak be gonosz szándékkal. Korábban a római katolikus templom ablakát zúzták be és próbálták felfeszíteni az ott lévő perselyt. Egyébként, mint ahogy azt Bohán Béla római katolikus plébános elmondta, ha akkor sikerült is volna kinyitniuk a gonosztevőknek a perselyt, nem jártak volna "szerencsével". Ugyanis azt naponta kiürítik.

– Sajnos, azóta is történnek hasonló esetek. Több mint egy éve fényes nappal rongálták meg a Mária-szobrot. A tetteseket a mai napig sem sikerült kézre keríteni. Később a templom bejárati ajtajának üvegét törték be. A tolvajok egy képet vittek el, ami másnapra előkerült, ám a tettest ugyancsak nem fogták el – mondta Bohán Béla.

Hasonló eset történt a református templomban is. Ott először idén húsvét vasárnapján törték fel az egyházi iroda ajtaját, és eltulajdonították a számítástechnikai berendezéseket. Júliusban újra behatoltak a szentélybe. Akkor egy faragott perselyt, a heti perselypénzt, valamint egy mikrofont vittek el. A tettes mindkét esetben züllött életmódot folytató beregszászi házaspár volt. A lakásban a rendőrség megtalálta az ellopott tárgyakat.

– A gyanúsítottaknál ráleltek a tőlünk elvitt dolgokra, amiket vissza is kaptunk. Igaz, összesen ezer hrivnyánkba került. A bírósági per még ma is tart – tudtuk meg Taracközi Ferenc református lelkésztől.

A napokban pedig a beregszászi Szentháromság pravoszláv templom kápolnáját fosztották ki. A rendőrségen Volodimir Marcinyiv, az egyházközség húszas tanácsának elnöke tett bejelentést. Ő érkezett elsőként, arra figyelt fel, hogy a templom ajtajának lakatja le van törve. A helyszínelők megállapították, hogy a betörő a lakat leverése után betörte a kápolna ajtaját. Ellopta a kegyeleti kelyhet, a gyertyatartót, két aranyszínű keresztet, 75 méter elektromos kábelt. A templomnak okozott kár összesen 2250 hrivnyát tesz ki.

Felkerestük az ügyben illetékes rendőrt, akitől megtudtuk, a helyszínen három használható ujjlenyomatot és egy lábnyomot találtak. Kovács Mihály nyomozó szolgálati németjuhászával a közeli bozótban találta meg a rejtőzködő két roma fiatalembert. A 23 éves Zoltánról kiderült, hogy büntetett előéletű. Jenő nevű társa viszont rendezett körülmények között él.

A gyanúsítottak jelenleg előzetesben várják a nyomozás végét és a vádemelést. Ismerős lehetett, mert tudta, hol tartom.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó