2009. szeptemer 26., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 139. (812.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Elbocsátások a Pátriánál

Elbocsátották a pozsonyi Pátria Rádió magyar szerkesztőinek egyharmadát, tavasz óta huszonegyből hét embert – adta hírül az Új Szó című szlovákiai magyar napilap. Both Enikő, a szlovákiai közszolgálati rádió magyar adásának főszerkesztője szerint az adás nincs veszélyben, az elbocsátásokra a megújulás miatt volt szükség. A főszerkesztő szerint az adásnál jelentős túlfoglalkoztatottság volt.

Az elbocsátottak, s néhány más forrás szerint a háttérben a magyar adás leépítése, esetenként személyes bosszú a cél. Molnár Judit, az egyik elbocsátott szerkesztő úgy véli, szó sincs túlfoglalkoztatottságról, és ennyi alkalmazottal már nem lehet színvonalas műsort készíteni. A Magyar Koalíció Pártjához közelálló Felvidék.Ma című szlovákiai magyar hírportál az elbocsátottak védelmére kelt, s politikai okokat is sejtet az ügy mögött.

Lefestették a helységnévtáblát

Nem tudni, hogy a magyarság autonómiaküzdelme miatti bosszúról, vagy egy nacionalista csoport akciójáról van-e szó, de tény, hogy Kézdivásárhelyen ismeretlenek lefestették a magyar feliratot a székelyföldi város egyik kétnyelvű helységnévtábláján – mondta az MTI-nek Rácz Károly polgármester. Hozzátette: "Nem szeretnénk, ha ez szokássá válna ebben a városban". Megállapította, hogy általában rendezett a viszony Kézdivásárhelyen a többséget alkotó magyarság és a mindössze nyolc százalékot kitevő románok között.

Néhány héttel ezelőtt a közeli Sepsiszentgyörgyön történt hasonló eset. Antal Árpád ottani polgármester szerint a provokáció összefüggésben állhat a székely önkormányzati nagygyűléssel, amelyen a székelyföldi magyar önkormányzati tisztségviselők hitet tettek az autonómia ügye mellett. A román nacionalisták "megtorló" lépését látta abban is, hogy betörtek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bukaresti székházába.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó