2009. szeptemer 26., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 139. (812.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Itt az "szcs", hol a szerző?

Valakinek nagyon az elevenébe tapinthatott olvasónk a Kárpáti Igaz Szó szeptember 12-i számában közölt levele, hiszen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség hetilapja immár második alkalommal foglalkozik vele, s részesíti szerkesztőségünket morális kioktatásban. Ez utóbbival nem szeretnénk foglalkozni, mivel a dühtől habzó szavakat, mondatokat olvasva óhatatlanul is a régi magyar közmondás jut eszünkbe: Más szemében a szálkát, a magáéban a gerendát sem veszi észre.

Csakhogy, miközben Derricket és Sherlock Holmes-ot megszégyenítő vehemenciával nyomoznak a levél szerzőjének kiléte után, a lapunk és annak főszerkesztője ellen indított, már-már orvosi esetként elkönyvelhető kirohanás két aprócska hibát tartalmaz. Egyfelől összetéveszti a lapban megjelent véleményt magának a lapnak a véleményével, noha, amennyiben egy kicsit figyelmesebb(ek) a cikkíró(k) impresszumunkban világosan közöljük: A publikációkban közölt tényekért és véleményekért minden esetben a szerző viseli a felelősséget. Másrészt elsikkad a lényeg, nevezetesen a levél tartalma fölött. Olvasónk, mert nevezhetjük annak még abban az esetben is, ha történetesen általunk nem ismert okok miatt álnevet használt, alapjában véve három problémakört járt körbe.

Az egyik: kritizálja, elfogultsággal és cenzúrával vádolja a hetilapot. Mivel érezhetően olvasója a KMKSZ lapjának is, mindez szíve joga.

A másik, a kárpátaljai magyar közösség szempontjából lokális kérdés. A kígyósi polgármester munkáját értékeli saját szemüvegén keresztül. Több ügyben elmarasztalja Kész Elemért, aki a hetilapban részben cáfolja az ellene felhozott vádakat. Mellesleg nyugodtan megtehette volna nálunk is, de ő valamilyen oknál fogva egy "pártsemleges" kiadványt választott. Hogy kinek van igaza, döntse el Kígyós lakossága.

A harmadik már sokkal globálisabb az előzőnél, s alighanem ez keseríti meg a hetilapban megjelent újabb írás szerzőgárdájának közérzetét. Két, széles körben közismert tényt vet a KMKSZ vezérkara szemére. Egyrészt azt, hogy gyakorlatilag minden utóbbi választáson a Nasa Ukrajina mellett szólította hadba tagságát és szimpatizánsait, s hogy a kárpátaljai magyarság épp e politikai tömörülés képviselőitől (például Vakarcsuktól, aki a Nasa Ukrajina kvótájának köszönhetően birtokolja az oktatásügyi tárcát) kapja sorozatosan a legnagyobb pofonokat. Másrészt, hogy enyhén szólva is álszentnek tűnik Kovács Miklós részéről a regnáló hatalmat szidni, amikor legfelső szinten (lásd az előző mondatot) politikai szövetségesei ülnek a jelképes kormányrúdnál, a megyei és járási önkormányzatokban és közigazgatásokban pedig a kulturális szövetség vezető tisztviselői töltenek be elnöki, elnökhelyettesi pozíciókat.

Ezekről azonban nagyon mélyen hallgatnak a hetilapban megjelent reflexiókban. Valószínűleg azért, mert egyeseknek sokkal könnyebb másokra mutogatva "ámokfutni", mint szembenézni az igazsággal, s azért is, mert a dühöngők tisztában vannak azzal: nem elszigetelt véleményről van szó. Ez utóbbi alátámasztására idézzünk – csak helyesírásra és központozásra hagyatkozó szerkesztéssel – ez alkalommal egy munkácsi olvasónk (név és cím a szerkesztőségben!) leveléből: "Szeretnék hozzászólni a kígyósi olvasónk írásához, amit írt a KMKSZ-ről. Támogatom az írását, csak az igazat írta meg. Na de, uraim, kinek tetszik az igazság? A KMKSZ-ről: itt a piros, ott a piros. Értik? Ugye?"

És végül: mi is kíváncsiak volnánk arra, hol lakik, mivel foglalkozik a hetilap szcs nevű olvasója. Főiskolai tanár-e az illető, civil szervezet vezetője, magas rangú köztisztviselő, esetleg ez is, az is, amaz is? Az impresszumban ugyanis ilyen nevű újságíró nevével eleddig nem találkoztunk.

KISZó-reflexió

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó