2009. szeptemer 26., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 139. (812.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Önszerveződésben az erő!

Ősz van. A falusi ember számára ez a betakarítás ideje.

Már ha van mit elraktározni. Ahhoz, hogy legyen mit, Kárpátalja számos magyarlakta településén polgárőrségbe tömörültek a helyiek. Így akarják elejét venni a mezei lopásoknak, fülöncsípni a tetteseket. Másképp, úgy látszik, nem megy. Ez esetben pedig valóban az egyetlen lehetőség a tolvajok elleni önszerveződés.

Kimondva vagy kimondatlanul, de az efféle lopások döntő többségét a cigányság számlájára írják az emberek. Az etnikai feszültség elkerülése céljából Magyarországon már kezd meghonosodni a megélhetési bűnözés fogalma. Mintha az ebbe a kategóriába tartozó személy – egyébként nemzetiségtől függetlenül – valami tolerálható dolgot tenne megélhetése érdekében. Pedig nem. Bűnt követ el, amelyet egy-egy állam törvénye legfeljebb különbözőképpen szankcionál. Érdekes módon az anyaországban a cigánybűnözés szó – amely ugyanúgy nem általánosító, mint a fiatalkorú bűnözés vagy a prostitúció – helyességén vagy helytelenségén morfondíroznak, közben pedig lehet, hogy észre sem veszik: már évekkel ezelőtt eljutottak szegény Szögi Lajos pedagógus agyonveréséig.

Holott nem a kifejezés a felháborító, hanem az, ha valakihez betörnek.

Apropó, betörés. Kollégáimmal döbbenten hallgattuk a sorozatos barkaszói betörésekről szóló híreket. S még inkább azokat az idős asszonyokat, akikre az éjszaka sötétjében törték rá az ajtót. Akiktől az utolsó fillérjeiket is elvették. Bebizonyosodott, a bűnözők cigányok. Az elkövetőket, legalábbis egy részüket éppen a helyi polgárőrségnek köszönhetően sikerült elfogni.

A településen történt bűncselekmények esetében érdemes megállni néhány szóra. Tény: Kárpátalján számos református cigány gyülekezet működik, s az egyház nagy fontosságot tulajdonít ennek a missziónak. Helyesen. Ráadásul a romákról az a hiedelem járja, hogy istenfélő emberek. Érdekes – vagy meglepő –, hogy éppen a barkaszói református templom betörésekor érték tetten őket.

Az adott helyzetben nagyon sok függ a cigány közösség magatartásától. Mert az örvendetes dolog, ha egy közösség összetart, de amennyiben bűnözőket bújtat, nem számíthatnak a többségi társadalom toleranciájára.

A romák társadalmi integrációja csak oly módon képzelhető el, ha megszűnnek az erre a közösségre jellemző bűncselekmények. Nem véletlen, hogy azokat a cigányokat, akik tisztességesen élnek, dolgoznak, nem kell integrálni. Megtörténik ez magától is!

Amíg nem ez lesz a meghatározó, addig marad számunkra az önszerveződés.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó