2009. szeptemer 26., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 139. (812.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Órákig állt a forgalom

Tömegkarambol miatt órákon át állt a forgalom és kilométeres kocsisor torlódott össze a megyeszékhelyen az Uzshorod Szálló közelében lévő közúti hídon. A balesetet a közlekedési szabályokat semmibe vevő Mitsubishi vezetője okozta, aki elsodort egy motorkerékpárost, majd hátulról belerohant az előtte haladó Moszkvicsba. Szerencsére személyi sérülés nem történt. Az anyagi kár azonban jelentős.

Kétszázezres a kár

Befejeződött a szeptember elején Ungváron és környékén pusztító orkán okozta anyagi károk felmérése. Az ítéletidőben fák dőltek ki, elektromos vezetékeket szaggatott le, háztetőket és síremlékeket rongált meg a szél. A vihar áldozata lett a Cirill és Metód téri pravoszláv székesegyház főkupolájának keresztje is. A nyolc méter magas és fél tonna súlyú szimbolikát tőből tépte ki az orkán. A megyeszékhelyen keletkező károk nyomainak eltüntetésével a mai napig nem sikerült megbirkózni. Így például hetvenhat sérült vagy teljesen kidőlt fa vár még eltávolításra. A felmérésre létrehozott szakbizottság összegezte a keletkezett károkat, melyek teljes értéke közel kétszázezer hrivnya.

Fesztiválok évadja

Ünnepi események, fesztiválok gazdag időszaka van mögöttünk, de hasonlóaknak nézünk elébe szeptember hátra lévő napjaiban és október folyamán is. Ezek sorát a ma Beregszászon megrendezésre kerülő Barátság határok nélkül nyitja. A következő napon Ungváron a skanzen ad otthont az idei magyar folklórfesztiválnak. Ugyanekkor nyílik a Huszt-art 2009 nemzetközi képzőművészeti tárlat a Tisza-parti városban, amit az érdeklődők október 11-ig látogathatnak. Október első hétvégéjén rendezik Ungvár napját és az Arany ősz vásárt. A megyeszékhely ünnepi seregszemléihez kapcsolódik egy nemzetközi sportfesztivál és petanqe-bajnokság. Harmadikán nyílik és tizedikéig tart a nemzetközi bábfesztivál. Szent Mihály havában több magyarlakta településen szüreti mulatságot rendeznek.

Meghalt egy kisfiú

Egy tizenegy éves kisfiú vesztette életét közlekedési balesetben Tarnóc és Koncháza között. A gyereket VAZ személygépkocsival közlekedő, huszonhat éves munkácsi férfi gázolta halálra. A rendőrség lefoglalta a járművet. A tragédia körülményeit vizsgálják.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó