2009. szeptemer 26., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 139. (812.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Meghalt a G8, éljen a G20!
A válságkezelés közös fellépéssel lehet eredményes

A gazdasági válságkezelés nyomán teljes létjogosultságot kapott G20 csoport formálisan is átveszi a G8 szerepét a nemzetközi gazdasági erőfeszítések összehangolásában, közli a Népszabadság.

Tegnapi bejelentés szerint a gazdasági válságkezelés nyomán teljes létjogosultságot kapott G20 csoport formálisan is átveszi a G8 szerepét a nemzetközi gazdasági erőfeszítések összehangolásában – közölte, a pittsburghi csúcsértekezleten egy neve elhallgatását kérő amerikai illetékes.

Az elképzelés szerint a világ hét vezető gazdaságát (USA, Japán, Németország, Nagy–Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada), valamint Oroszországot tömörítő G8 csoport nem gazdasági ügyekben ugyan tovább egyeztet, de csak világtalálkozók margóján, tehát csúcsértekezleteket nem tart a jövőben.

A változást a feltörekvő gazdaságok, így Kina, India, Brazilia látványos megerősödését jelentik a nemzetközi porondon, miközben további csatákat is vívnak. Így küzdenek a Nemzetközi Valutaalap belső erőviszonyainak számukra kedvezőbb átalakításáért, illetve nyomást gyakorolnak az Egyesült Államokra a Kereskedelmi Világszervezet dohai fordulójának újraélesztése érdekében.

Az acélváros Pittsburghben visszatértek a korábbi EU-, és G8–csúcsokon megszokott jelenetek: ezúttal jobbára anarchista tüntetők csaptak össze a rendőrökkel. Mintegy két tucat kapitalizmusellenes tiltakozót vettek őrizetbe, a rendőrök a többi közt paprikasprayvel és gumilövedékekkel oszlatták a tömeget, amelynek egyes tagjai randalíroztak, kirakatokat törtek be. Az egyik transzparensükön ez állt: "Ne kapjon mentőövet a kapitalizmus!"

Pedig épp ilyesmi a G20-országok jelentős részének a célja. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter közlése szerint a jelenlévők – magyar idő szerint péntekre virradóra – közel álltak a megegyezéshez számos kérdésben. Konszenzus alakult ki például az amerikai és az európai közvéleményt is élénken foglalkoztató, csillagászati bankárjövedelmek, köztük a bónuszok szabályozásáról még az év végéig.

– Az európaiak szörnyülködnek, hogy a bankok, és köztük állami segitséget igénybe vevők is, újra elképesztő bónuszokat fizetnek – fogalmazott a pennsylvaniai városban José Manuel Barroso, az Európai Bizottság a minap újraválasztott elnöke. Az elképzelés szerint minden ország maga rögzítheti alapelveit, ám ezek betartását a G20 közös intézménye, a Pénzügyi Stabilitási Testület ellenőrzi majd. Szó van a bónuszok kifizetésének késleltetési lehetőségéről, valamint arról, hogy azokat megtérülési mutatókhoz, illetve tőkeszinthez kössék a pénzintézeteknél. Ennek hírére a dollár erősödött a pénteki tokiói tőzsdenyitáskor.

A G20 várhatóan tovább fejleszti a mechanizmusokat gazdaságpolitika összehangolására. A nyitó munkavacsorán, helyi idő szerint csütörtök éjjel ugyanakkor továbbra is élénk vita folyt a globális kereskedelmi egyensúlyhiányról: a fejlett országok, mindenekelőtt az Egyesült Államok a hazai fogyasztás élénkítésére igyekszenek rászorítani az exportorientált feltörekvőket, főleg Kinát és Indiát. Ahogy Larry Summers volt pénzügyminiszter, a házigazda Barack Obama elnök egyik vezető gazdasági tanácsadója világossá tette: az USA nem bírja már az importjavak tömeges beáramoltatásával "eltartani" a világot.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó