2009. szeptemer 26., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 139. (812.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Street Dance: modellek a színpadon

Úgy tartják az emberek, hogy régebben jobban ápolták hagyományainkat. Ám a szokásrend ismét változóban: a mai fiatalok körében szinte már divat, hogy énekkarba vagy tánckörre jelentkeznek. Ez utóbbi esetében igen változóak az ízlések. A gyerekek zöme jobban kedveli a modern táncokat. Beregszászban számos együttes működik. Ezek egyike a Borka Tetyana vezette Street Dance.

– Nyolc éve alakultunk – mondja a tánccsoport vezetője, majd felidézi az eltelt időszakot. – Emlékszem, tíz gyerekkel indultunk, jelenleg már nyolcvanan vagyunk. Az elmúlt évek alatt sok mindent elértünk. Rengeteg díjunk van, számos fesztiválon és megmérettetésen vettünk részt, szinte minden alkalommal dobogón zártunk.

– Mi a helyzet a külföldi szereplésekkel?

– Ukrajna számos településén felléptünk már, de a határt eddig még nem sikerült átlépnünk. Meghívásaink voltak, vannak is, például Magyarországra, Szlovákiába és Romániába, de bizonyos okok miatt eddig még nem jött össze a külföldi vendégszereplés. Sok gyereknek nincs útlevele, vízuma. A legnagyobb gondunk, hogy a mai napig sincs szponzorunk. De én optimista vagyok, hiszem, hogy hamarosan ránk talál egy mecénás.

– Minden egyes műsorszámot más és más, szebbnél szebb fellépőruhában adnak elő. Támogató híján hogyan sikerült ezeket beszerezni?

– Van egy varrónőnk, aki ezeket elkészíti. A költségeket mi magunk álljuk. A ruhákat régebben én terveztem, de két éve a lányom, Beáta vette át a stafétát. Valóban egyedi fellépő ruhákat alkot. Hosszú évekig ő is az együttes tagja volt, de aztán mégsem a táncot választotta, a ruhatervezés jobban tetszik neki. Két kollekciója már készen van, a modelljei között sokan vannak, akik nálunk táncolnak. Kiegészítjük egymást: ő tervez, én tanítok.

– Említette, hogy nyolcvan tanítványuk van. Hány csoportban foglalkoznak velük?

– Most már ötben. Megmondom őszintén, a nyolc év alatt egyszer sem tettünk közzé hirdetést. A gyerekek elmondták egymásnak, hogy ide járnak, és hogy milyen jól érzik itt magukat, egyre-másra csak jelentkeztek, nekem pedig nem volt szívem elküldeni őket. A legkisebb tanítványunk négyéves, a legidősebbek már huszonévesek, egyetemisták, főiskolások. Sokan visszajárnak. Koreográfusunk, Meggyesi Anita igen jó szakember. Ha kell, szigorú, de a gyerekek nagyon szeretik. Régebben inkább moderneket tanítottunk, de lassan áttértünk a népi és a latin-amerikai táncokra. Országos szintű néptáncversenyen legelőször májusban vettünk részt, nagy csodálkozásunkra a harmadik helyen végeztünk. Lehet, az tetszik mindenkinek, hogy a néptáncokba beleviszünk egy-két modern lépést, utcai táncot, ami feldobja, egyedivé teszi az egész előadást. Mára úgy belejöttünk a "kevergetésbe", hogy latin-amerikait párosítunk az utcaival, és így tovább. Nekünk ez a stílusunk.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó