2009. szeptemer 24., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 137-138. (810-811.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ukrajna a vírusnak sem kell

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem tudja, összesen hány sertésinfluenzás megbetegedés történt világszerte, mivel már nem kér az érintett országoktól naprakész adatközlést a fertőzésekről.

Nem hivatalosan: a H1N1 eddig 180 országban jelent meg, világszerte 4013 ember halt meg. A szomszédos Magyarországon eddig négyezer gyanús esetet regisztráltak, ebből az eddig igazolt megbetegedések száma több mint 150.

Közben a magyarországi média már napok óta hirdeti, hogy a jövő héttől elkezdik a lakosság vakcinálását azzal az oltóanyaggal, melyet az ország szakemberei fejlesztettek ki és teszteltek.

Arról, kik tartozhatnak abba a 4 milliós körbe, akik ingyen kaphatják meg a szérumot, közvetlenül az oltások megkezdése előtt döntenek, de biztos, hogy előnyt élveznek a súlyos betegek, a terhesek és az egészségügyi dolgozók. Utánuk a tanárok és a 14 évesnél fiatalabb gyerekek jönnek.

Vajon mikor lesz vakcina Ukrajnában és azon belül Kárpátalján, s az áprilisi eset óta észleltek-e újabb megbetegedéseket idehaza, tettük fel a kérdést az illetékeseknek.

– Kárpátalja egyelőre nem rendelkezik oltóanyaggal, ahogyan tudtommal az ország sem. Kórházunkban viszont 1200 adag, a sertésinfluenza kezelésére szolgáló Oseltamivir antivirális szer áll rendelkezésre, melyet szükség esetén eljuttatunk a járásokba is – tájékoztatta lapunkat Mihajlo Poljak, a Kárpátaljai Megyei Infektológiai Kórház főorvosa. – Az egészségügyi minisztérium rendelkezése szerint, amennyiben a lakosság körében H1N1-gyanús esetet észlelnek a szakemberek, az adott személyt el kell különíteni, s kenetminta-vizsgálatot kell végezni nála.

– Tudtommal a kárpátaljai járványügyi laboratóriumban nem tudják kimutatni a vírust.

– Az újinfluenza diagnosztizálására valóban nincs lehetőségünk, csak a hozzá közel álló vírusokéra. Ezért, amennyiben szükséges, a mintát elküldjük Kijevbe – ezt már Vera Csizs, a megyei Köjál főorvosa válaszolta lapunknak.

– Ezek szerint megtörténhet, hogy mire elkészül a laboreredmény, addigra a beteg már meggyógyul?

– A könnyű lefolyású eseteknél előfordulhat.

– Kell-e fizetni a vizsgálatért?

– A Köjál az orvosi beutaló alapján ingyen végzi el az elemzést.

– Valószínűnek tartja, hogy míg a közeli Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében több esetet regisztráltak, addig nálunk még senki sem fertőződött meg?

– Laboratóriumilag még nem erősítettük meg senkinél a H1N1-et. Ám a napi határforgalmat figyelembe véve nem kizárt, hogy már itt van a vírus, csak könnyű lefolyása révén a beteg(ek) nem fordult(ak) orvoshoz, így nem került(ek) a látókörünkbe.

Hogy mikor juthat hozzá Ukrajna az újinfluenza elleni oltóanyaghoz, azt egyetlen megkeresett szakember sem tudta megmondani. Szvitlana Pica, a megyei Köjál helyettes vezetője ugyan részt vett szeptember 16-án egy nemzetközi konferencián a fővárosban, melyen ukrán, orosz, belarusz és amerikai szakemberek értekeztek a témában, ám erről ott sem hangzott el semmi konkrétum. Csupán annyit tudott meg, hogy 2013-ig 300 millió embert kell beoltani, s októberben néhány ország már kap abból a szérumból, melyet az USA-ban fejlesztettek ki. Hogy Ukrajna rajta lesz-e a listán, azt a szakember ugyancsak nem tudta megerősíteni.

Addig is, amíg nem áll rendelkezésünkre a megelőzéshez szükséges vakcina, a hazai illetékesek a megelőzésre, az általános higiéniai szabályok betartására figyelmeztetnek.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó