2009. szeptemer 24., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 137-138. (810-811.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Plakátország: (jól) jön az elnökválasztás

Egy friss felmérés szerint az autósok és a gyalogosok átlagosan 0,39 másodperc alatt ismerik fel az óriásplakátokon hirdetett terméket, 0,46 másodperc alatt pedig magát a márkát. Mivel az utak mentén és a köztereken elhelyezett reklámoknak gyorsan kell üzenetüket eljuttatni a befogadóhoz, hatékonyságukat nagymértékben befolyásolja a felismeréshez szükséges időtartam, amelyet a hirdetések vizuális megjelenése és szöveges tartalma jelentősen meghatároz. De vajon ez-e a legfontosabb szempont a hirdető és a befogadó szempontjából?

A megye városaiban és falvaiban úton-útfélen elhelyezett kereskedelmi és politikai jellegű reklámhordozókkal, óriásplakátokkal kapcsolatban számos pozitív és negatív jelzőt is felsorolhatnánk. A lényeg azonban mindegyiknél egy és ugyanaz: a figyelemfelkeltés! Hogy milyen módon és mennyiért? – erre kerestük a választ.

A szakma szerint a legfontosabb szempont maga a befogadó személye, a célközönség meghatározása. A plakátot szemlélő a bal felső sarokból a jobb alsó sarok felé haladva tekinti át a hirdetéseket és dolgozza fel az információkat. Így a márkaazonosítókat célszerű a plakát közepén elhelyezni. Az is fontos, hogy a márkanév a többi elemtől elkülönülten kapjon helyet, mert a tapasztalat szerint a szövegbe történő beágyazás lassítja a felismerést.

Minél kevesebb információ található a plakáton, annál gyorsabb a felismerés. A humor alkalmazása szintén kettős hatással bír: egyrészt pozitív irányban befolyásolja a hatékonyságot, ugyanakkor csínján kell vele bánni, mert elvonhatja a termékről és a márkáról a figyelmet. A politikai hirdetésnél ez a veszély nem áll fenn. Bár...

– A hatékony hirdetés sokkal inkább a vizuális, mint a szöveges elemekre építkezik – állítja Spenik Sándor, az ungvári Shark reklámügynökség vezetője. – Az óriásplakáton megjelenő minden egyes szó 0,01 másodperccel növeli a felismeréshez szükséges időt. A fősor esetében már egy betű is befolyásolja a hatékonyságot. A szöveg ugyan hatásosabb kommunikációs eszköz, és megerősítheti a vizuális üzenetet, ám a túl sok betűsor kevés helyet hagy a képeknek. Minél kevesebb elem segítségével, letisztult formában közöljük a mondanivalónkat, annál hatékonyabb a hirdetésünk.

A túl sok szín zsúfolttá teszi a reklámtáblát. A piros figyelemfelkeltő, ugyanakkor – mivel általában veszélyt jelez – nem biztos, hogy óriásplakáton hatékony. Ezzel szemben a kék többnyire nyugalmat sugároz, és pozitívan hat a felismerésre. A fekete színű szöveg fokozza, a fehér csökkenti a hatékonyságot. Fontos a helyszínválasztás. A reklámfelületeket aszerint kategorizálják, milyen forgalmas az út, milyen messziről látható, sötétben mennyire kivilágított.

– A gazdasági recessziót bizony mi is megérezzük – folytatta a Shark vezetője. – Az az igazság, hogy jócskán megcsappant a hirdetni vágyók száma. Mindenekelőtt a rendkívül nehéz helyzetbe került autóipar, illetve a banki szektor hagyott fel a reklámokkal. Bár a megyeszékhelyen szinte lépten-nyomon óriásplakátokba botlunk, ám a vaskeretek többnyire üresen tátongnak. Ha 250–300–at össze lehet számolni belőlük, hát sok, a reklámirodák száma is ötre redukálódott. A politikai, a januári elnökválasztással kapcsolatos reklámkampány viszont még nem indult be teljes gőzzel, vagyis nem a termelőipar és a politika csatázik és veszi el egymástól a teret, hanem a pénzügyi bizonytalanság, a nemzeti valuta devalválódása, az, hogy még mindig nem stabil a piac és nem tudni, mit hoz a holnap. Meglátásom szerint ma nincs harc, mély csend és béke uralkodik a kárpátaljai reklámpiacon.

A szakember szerint a helyzetet csak nehezíti, hogy az óriásplakátok elkészítéséhez szükséges alapanyagok közel kilencvenkilenc százaléka importból származik, ami költségfokozó. Csak ott van lehetőség a hirdetők visszacsalogatására, ahol csökkenthetők a ráfordítási összegek. Ilyen reklámiroda azonban ma Kárpátalján nem létezik.

– Ebben a gazdasági helyzetben már csak a választási kampány fellángolásában bízhatunk – kesergett Szvitlana Zirjanova, a megrendelési osztály vezetője. – Jelenlegi áraink a minimumon állnak: a szabványméretű, azaz a hatszor három méteres óriásplakátok elkészítése a kivitelezési technikától függően 270–300 hrivnya, a bérleti díj egy hónapra, helyszíntől függően, ezer és ezernégyszáz hrivnya között mozog, bizonyos frekventált helyeken eléri a kétezret. Sajnos, nincs versenyhelyzet, bárhol és bármikor, az olcsóbb és a drágább helyszíneken is lehetőséget biztosíthatunk megrendelőinknek. Árengedményt azonban akkor sem tudunk adni, ha hosszabb időre, fél vagy netán egy évre kíván szerződést kötni az ügyfél.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó