2009. szeptemer 24., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 137-138. (810-811.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Sportzüllesztő szurkolók

Esés itt, talpalás ott, s ha nem a kedvünkre ítélt a spori, bevethetjük a müesést, hogy, jaj de fáj... Ha ez se válik be, jöhet a jól bevált ökölcsata.

Lapunk hasábjain szakemberekre, sportági vezetőkre hivatkozva többször is napvilágot látott, hogy vidékünk legnépszerűbb sportágának, a futballnak a színvonala fejlődött, a pályák állapota javult, a bírók egyre jobb kondiban vannak, a bírságok elrettentő ereje megtette a hatását, s kevesebb a rendbontás.

Aki nyomon követi a kárpátaljai labdarúgás viszonyait, az valamelyest egyetért ezekkel az állításokkal. Kétségtelen, hisz a korábbi évek 8–10 csapatos bajnoksága majd duplájára duzzadt. Minden egyes pontért kemény küzdelem folyik, a papírforma–eredmények már a múlté, bármelyik csapat okozhat meglepetést. A kiélezett bajnokságnak és a színvonalasabb játéknak köszönhetően ismét megteltek vidékünk sportpályái. A napokban épp Szerednyén adtak át új stadiont. A korábbi években pedig tucatnyi pályát és lelátót újítottak fel, közte megyénk legnagyobb arénáját, az ungvári Avangard–stadiont. Mindezeknek a tükrében nyugodtan kijelenthetjük, valamelyest csiszolódott a futballkultúra, de még így is maradt teendő.

A játékvezetés színvonala, a bírók ítéletei, valamint a rendbontások a pályán és pályán kívűl például igencsak borzolják a kedélyeket. Bár az utóbbi években egyre kevesebbet lehetett hallani kirívó esetekről, kisebb botrányok mindig előfordultak. Az elmúlt hetekben, hónapokban viszont már nem holmi kakaskodásról, hanem súlyos bíróverésektől és tömegverekedésektől volt hangos a sajtó. A megyei labdarúgó élvonalban néhány mérkőzést félbe kellett szakítani, mivel a szurkolók közül többen beszaladtak a pályára, megfenyegették a játékvezetőt és a vendégjátékosokat. Hasonló eset történt az ungvári járási másodosztályban is, ám itt a rendzavarás miatt befejezték a mérkőzést, viszont pályán kívűl folytatódott az önbíráskodás. A legutóbbi eset most hétvégén történt. A Kőrösmezői Hoverla–Beregvidéki FC mérkőzést kellett félbeszakítani. A hazai játékosok folyamatosan fölülbírálták a játékvezető döntéseit, aki, miután betelt nála a pohár, lefújta a találkozót. Ez további olajat öntött a tűzre, a szurkolók beözönlöttek a pályára, hogy a játékvezetőn "számon kérjék" döntését.

Bár maga a futballhuliganizmus világjelenség és nemcsak vidékünk bajnokságában uralkodik el, sztárcsapatoknál is virul, mégis elszörnyed minden békés sportszerető ember. Itt az ideje, hogy határozottan lépjenek fel ennek elharapódzása ellen. A sport nem erről szól. Az eltiltások, pályabezárások, horribilis pénzbüntetések, a nagyobb rendőri jelenlét talán gátat szabna, elrettentő hatással bírna. Tudom, illúzió, hogy hiszek még a sport világmegváltó szerepében. Vannak olyan csapatok és szurkolók, akik manapság már nem ennek szentelik tudásukat, tehetségüket, hanem a futballélet lezüllesztéséért lépnek pályára, látogatnak ki a mérkőzésekre.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó