2009. szeptemer 24., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 137-138. (810-811.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Természetvédelmi prioritások

Igor Dovbany, a természetvédelmi tárca képviselője is részt vett a megyei környezetvédelmi főosztály kihelyezett kollégiumán. A Szinevéri Nemzeti Park területén lebonyolított rendezvényen vita alakult ki arról, hogyan jelöljék ki pontosan a védett területek határait, illetve miként lehetne a kárpátaljai ökológiai rendszert feltérképezni és azt integrálni az országos és a nemzetközi hálózatba. Andrij Pohorelov, a főosztály vezetője kifejtette, hogy jelenleg 447 országos és helyi jelentőségű természetvédelmi egység található a megyében. A növény- és vadrezervátumok az utóbbi időben jelentősen bővültek és elérték a megye teljes területének 13,4 százalékát. A minisztériumi tisztviselő pozitívan értékelte a vidékünkön folyó természetvédői tevékenységet és oklevéllel tüntette ki Andrij Pohorelovot.

Tanácskoztak a radiológusok

A megyeszékhelyen került sor a radiobiológusok ötödik kongresszusára. A szakmai találkozón, mely az Ungvári Nemzeti Egyetem, az Ukrán Tudományos Akadémia és az Ukrán Sejtbiológiai Intézet támogatásával jött létre, ismert külföldi kutatók vettek részt, akik az ionizáló radiáció és az élő szervezetek kölcsönhatását, valamint a nukleáris sugárzás hatékony hasznosítását, illetve az ellene való védekezési módokat kutatják. A konferencia aktualitását az adja, hogy a csernobili atomreaktor-baleset óta a tudósok különösen sokat foglalkoznak azzal, miként reagál a szervezet a folyamatos radioaktív sugárzásra.

Megszaporodtak a farkastámadások

Akárcsak az elmúlt években, az idén is mind több farkastámadásról érkezik hír a hegyvidékről. A legrosszabb a helyzet a Ökörmezői járásban. Negrovec községben 5 borjút és 3 csikót, valamint több juhot és kutyát pusztítottak el a ragadozók. A szomszédos Alsókalocsa-Gorb (Kolocsava-Gorb) faluban egy kétéves tehén esett a farkasok áldozatául. A helyiek most hadat üzentek az ordasoknak, engedélyt kértek a kilövésükre a Szinevéri Nemzeti Park vezetőitől. Ám, mint kiderült, ezt Kijevnek is jóvá kell hagynia.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó