2009. szeptemer 24., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 137-138. (810-811.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Barátnők jóban-rosszban

Olyanok, mint bármelyik kortársuk. Vidámak, barátságosak, viccesek, érdeklődőek. Talán csak abban különböznek a többiektől, hogy tanáraik különösen büszkék rájuk. Ők nem csak muszájból tanulnak. Szeretnek iskolába járni. És még valami, Peleskei Emília és Csuka Mónika jó barátnők. A két kislány a feketeardói középiskola 3–B osztályának tanulója.

Emília kedvenc tantárgya az olvasás, a magyar nyelv, a munka, a rajz, a torna. Odahaza hárman vannak, Zsófia az idősebb, öccse, Dávid viszont még csak öthónapos. Órák után a péterfalvai művészeti iskolában tanul zongorázni és táncolni. Kedvence Gyöngyi tanárnő, aki eredetileg Erzsébet, mondja huncut mosollyal.

– Amikor tehetem, segítek anyukámnak a házi munkában. Szoktam mosogatni, palacsintát sütni. Dávidot is rám bízza. Odafekszem mellé és gagyogok neki, mert beszélni még nem tud. Nagyon kicsi. Soha nem unatkozom, ha van egy kis szabad időm, akkor játszom. Tévé? A Jetixet szoktam nézni, a Minimax már olyan gyerekes.

Mónika a matematika terén jeleskedik. Csupa tízese és tizenegyese van a naplóban. Tizenkettes is akad, de ahhoz már nagyon-nagyon kell tudni, mondja.

– Nekem csak egy testvérem van, tizenöt éves. Egy szobában alszunk, ritkán veszekszünk. Pedig én szoktam eltakarítani utána – avat be mindennapjaiba a kislány. – Nyáron Forgolányban bébiszitterkedtem. Amíg a felnőttek szedték az uborkát a mezőn, addig én ügyeltem az unokatestvéremre.

– Bár néha nehéz a lecke, és az ukrán is, mi szeretünk suliba járni – bizonygatják a kis barátnők, akik még most is szívesen idézik fel nyári élményeiket.

– Én Váriban is voltam, ott él a két mamám és a keresztapám. És ott van papó is, meg sok jó barátom – meséli Emília, aki már azt is eldöntötte, mit csinál majd, ha nagy lesz. – Manikűrös szeretnék lenni – mondja határozottan.

Felvetésemre, hogy valami nehezebb, komolyabb hivatást is választhatna, elgondolkodik:

– De úgy szeretem a szép körmöket. Mónikának is én szoktam kifesteni. Pedig az iskolában nem szabad – néznek egymásra cinkos mosollyal.

A két barátnő nagy állatbarát. Emília négy cicáról és két kutyusról gondoskodik, Mónikának egy fehér és egy fekete cirmije van. Ha együtt vannak, leggyakrabban anyukásat játszanak vagy társasjátékoznak. És élik a nyolcévesek gondtalan mindennapjait...

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó