2009. szeptemer 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 136. (809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Davidov lőtt, Babenko védett
Idegenbeli bravúr közel két év után

Az FK Zakarpattya az újoncderbin aratott bravúros vendéggyőzelmével elmozdult a kieső helyről. Sorozatban második győzelmét gyűjtötte be az Obolony Kijev legyőzésével, amire nagyon rég volt példa csapatunk nem túl gazdag élvonalbeli múltját kutatva. Vendégként is utoljára közel két éve, 2007 novemberében tudtunk nyerni a korábbi közönségkedvenc, Miroszlav Bundas duplájával az FK Harkiv otthonában. Abban a szezonban egyébként az volt az ungváriak egyetlen vendégsikere, nem csoda, hogy a bajnokság végén kiestek.

A mostani pontvadászatban ezt szeretnék elkerülni. E cél megvalósításához pedig nagyon jól jött a sörgyári együttes stadionjában aratott győzelem. Az Obolony elleni kezdőbe Igor Gamula vezetőedző csupán egy játékost nevezett az utolsó pillanatban érkezett újoncok közül. A szerb Trisovic a középpálya bal oldalán kapott szerepet. Később még ketten, Kszjonz és Posztupalenko is debütálhatott, utóbbi igen rosszul. Íme csapatunk összeállítása: BabenkoDonec, Csizsevszkij, Bolohan, BrailaTrisovic (Kszjonz, 46. p), Mikuljak, Ruben Gomes, Kozoriz, Artyomenko (Posztupalenko, 60. p., Sopin, 83. p) – Davidov.

A találkozó gyors ungvári góllal kezdődött. Egy előrevágott labdára Davidov csapott le, megverte védőjét, majd a kimozduló Bojko kapus lába mellett kilőtte a jobb alsót: 0–1. A zsinórban második bajnokiján eredményes fiatal támadó később ismét helyzetbe került, sőt, a második félidő elején egyenesen ziccerbe, ám mindkétszer rutintalanul oldotta meg a feladatot, ennek ellenére így is nyerőembernek bizonyult, miután korai gólja eldöntötte a találkozó végkimenetelét. Ehhez persze kellett portásunk, Babenko kiváló produkciója, aki az első félidő ráadásában még tizenegyest is hárított. Az már más lapra tartozik, hogy az odesszai Abroszimov játékvezető ominózus ítélete enyhén szólva is megkérdőjelezhető volt, s eleve, rendre a vendégcsapat kárára tévedett.

Miután nyertünk, ezzel most nem érdemes foglalkozni. Azzal már inkább, hogy mit nyújtottak újoncaink. Az egy félidőt játszó Trisovic feledhetőt produkált, ellenben az őt váltó Kszjonz remekül teljesített, egyáltalán nem lenne meglepetés, ha a következő, Dnyipro elleni hazai bajnokin már a kezdőben kapna helyet. A harmadik debütáló, a Metaliszttól érkezett Posztupalenko játékáról mindent elmond, hogy pályára küldése után 23 perccel lecserélte őt a mester. Bito és Zotov bemutatkozására még várnunk kell.

Meccsértékelőjében Gamula csapata kontrajátékát méltatta, ugyanakkor megjegyezte, nagyobb koncentrációval fölényesebb is lehetett volna a győzelem. Néhány játékosa viszont a vártnál kevesebbet nyújtott, ám neveket nem árult el. Ellenben megígérte, a hétvégén visszavágnak a Dnyipronak a szerencsétlen kupabúcsúért.

Nem lesz könnyű elkapni Volodimir Besszonov együttesének a grabancát, a dnyipropetrovszkiak a jó erőkből álló lembergieket verték meg nagyon simán, s feljöttek a dobogóra. Begyűjtötte a három pontot a Dinamo és a Sahtar is, előbbi a kupameccs után bajnokin is legyőzte a vártnál gyengébben teljesítő Metaliszt Harkivot. Az edzőváltás ellenére – Viktor Griskót Andrij Bal váltotta – ismét kikapott a Csornomorec, legyőzője, a Mariupol nem kis meglepetésre már az ötödik. Első pontjait szerezte meg a Krivbasz, nyerni tudott a megszűnés határán tengődő Zorja is.

A hazai Premier Liga 7. fordulójának eredményei: Obolony – FK Zakarpattya 0–1 (Davidov), Zorja Luhanszk – Metalurg Zaporizzsja 3–1 (Dzsihani–2, MelikjanRudika), Dnyipro – Kárpáti 3–0 (Nazarenko–2, Szeleznyov), Iljicsivec – Csornomorec 2–0 (Tiscsenko, Jakimenko–öngól), Metalurg Doneck – Tavrija 0–0, Vorszkla – Krivbasz 0–0, Arszenal – Sahtar 2–4 (Vorobej, JevszejevFernandinho, Hladkij, Kravcsenko–2), Metaliszt – Dinamo 1–2 (DevicGhioane, Huszev).

Az élboly és az alsóház állása: 1. Dinamo 19 pont, 2. Sahtar 16 (egy meccsel kevesebbet játszott), 3. Dnyipro 14, 4. Tavrija 14…, 11. Vorszkla 7, 12. Zorja 7, 13. Zakarpattya 6, 14. Metalurg Zaporizzsja 4, 15. Csornomorec 3, 16. Krivbasz 1.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó