2009. szeptemer 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 136. (809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Katasztrofális munkanélküliség fenyeget

Még egy hetet adott Hans-Peter Keitel a német politikusoknak, hogy megmondják a szavazópolgároknak, gazdaságilag milyen nehéz időszak vár rájuk a szeptember 27-i Bundestag-választások után. – Németország még nem jutott túl a gazdasági válságon, még több munkanélkülire, még több szociális kiadásra és még nagyobb államadósságra kell felkészülni. Az embereknek joguk van arra, hogy az igazat hallják – írta a Német Ipari Szövetség (BDI) elnöke a legnagyobb példányszámú vasárnapi lapban, a Bild am Sonntagban megjelent cikkében.

Keitel üzenete éppen azoknak a pártoknak szólt, amelyek elvben a legközelebb állnak a német gyáriparosok és ipari szolgáltatók befolyásos lobbiszervezetéhez. A "polgári koalíciót" ambicionáló kereszténydemokraták és szabad demokraták egyaránt adócsökkentést hirdetnek, mindkét párt azt hangoztatja, hogy a fogyasztás és a termelés növekedése kivezeti a szövetségi köztársaságot a krízisből. A Nemzetközi Valutaalap viszont jövőre tíz százalék feletti, azaz több mint 4,2 millió munkanélkülit jósol Németországnak, ahol jelenleg a 3,5 millió állástalan 8,3 százalékos munkanélküliségi mutatónak felel meg.

Egy héttel az Európa vezető gazdasági hatalmának további sorsát meghatározó parlamenti választás előtt a verseny változatlanul nyílt, a sokak által leírt szociáldemokraták megkezdték a felzárkózást. A kereszténypártok és a liberálisok az ötvenszázalékos többség szélén billegnek – lehet, hogy az úgynevezett töredékszavazatok döntik el az erőpróba kimenetelét. Így előfordulhat, hogy a CDU/CSU és az FDP nem kapja meg az abszolút többséghez kellő voksokat, a töredékszavazatok révén viszont elérik a 307 mandátumot a 612 tagú Bundestagban.

A legújabb felmérések szerint a CDU/CSU 36, az SPD 25 százalékon áll. Az FDP 13, a Baloldal 11, a zöldek pedig 10 százalékot kapnának.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó