2009. szeptemer 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 136. (809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Medvegyev megsértődött
Gázcsata helyett idegháború

Viktor Juscsenko viselkedésének vezérfonala az oroszellenesség – jelentette ki Dmitrij Medvegyev. Ezt az orosz államfő nem is akárhol, hanem a CNN tekintélyes amerikai tv-csatornának adott interjújában állította ukrán kollégájáról.

A legutóbbi gázcsata után egy rövid ideig úgy tűnt, némi enyhülés áll be a két ország vezetőinek viszonyában. Putyin kormányfő látványos gesztusai Julija Timosenko moszkvai látogatásakor (mint emlékezetes, a miniszterelnök asszony ugyancsak visszafogott volt, a gázvitában tanúsított engedékenysége miatt Kijevben egyenesen hazaárulással vádolták), Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának ukrajnai útja, s néhány más momentum azt a látszatot keltette, hogy a nagypolitika szintjén is ismét egymásra talál a két legnagyobb szláv testvérnép.

Mint kiderült, mindez valójában csak délibáb volt. Azóta Vlagyimir Putyin kerüli Julija Timosenko társaságát, mint mondja, még a látszatát is el kívánja kerülni annak, hogy az államfői posztért folytatott csatában őt támogatja. Most pedig Dmitrij Medvegyev játszotta el a sértődöttet és nevezte oroszellenesnek Viktor Juscsenkót.

– Mi az, ami nem tetszik nekem? – tette fel önmagának a kérdést az orosz elnök az interjúban. – Elsősorban az – fejtette ki –, hogy a hivatalban lévő ukrán vezetés, mindenekelőtt az ország elnöke, következetesen antiorosz pozíciót foglal el.

Ezt a magatartást a moszkvai vezető sértőnek, helytelen irányvonalnak nevezte. Hozzátette: mindazok, akik éket akarnak verni két egymáshoz ennyire közel álló nemzet közé, hibát, sőt egyenesen bűntényt követnek el.

Medvegyev kijelentette: nagyon nem tetszik neki, hogy Ukrajnában újabban hősként beszélnek az egykori náci csatlósokról.

Valaha elődeink együtt harcoltak a nácik ellen. Ezt más országokban megértik, de valamilyen ok miatt az ukrán vezetők nem akarják megérteni. Jogomban áll ilyen kijelentéseket tenni, mivel ez a hozzáállás mindnyájunkra nézve veszélyes – érvelt a politikus.

Az orosz elnök kijelentette: az ukrán magatartás miatt nem küldtek új nagykövetet Kijevbe. Ez persze csupán ideiglenes állapot – tette hozzá – s reményét fejezte ki, hogy a hivatalos Kijev elgondolkodik azon, milyen következményekkel járhat, ha nem változtatnak ezen az irányvonalon.

Medvegyev elkerülhetetlennek tartja a népszavazást Ukrajna NATO-csatlakozása kérdésében. Ezt arra alapozza, hogy szerinte a vezető politikusok jelentős része és a polgárok többsége igényli az össznépi véleménynyilvánítást.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó