2009. szeptemer 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 136. (809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Módosult a határidő, jön az idegbaj

A kárpátaljai autósok jelentős része kivárt a gépjárművük idén esedékes műszakijával. Abban bíztak, hogy a jövő év júliusáig meghosszabbított türelmi idő alatt változhatnak a szabályok. Például olcsóbb és a jelenleginél egyszerűbb lesz a közlekedési eszközök műszaki állapotának vizsgálata.

Nos, valóban történt változás, de az nem azok javát szolgálja, akik halogatták az eljárást. A Miniszteri Kabinet egy kézmozdulattal eltörölte a korábbi rendelkezést, mely 2010. július 1-jéig adott lehetőséget a páratlan években kibocsátott közlekedési eszközök műszaki vizsgáztatására. Az új dátum ez év december tizenötödike.

– A határidő rendkívül szoros – tájékoztat Vaszil Pinzenik, a megyei közlekedésrendészet műszaki vizsgáztató osztályának vezetője. – December 15. ugyanis nagyon közel van, és a kárpátaljaiak igencsak elkényelmesedtek. A múlt év azonos időszakában már a polgárok kilencven százaléka megejtette járműve műszaki ellenőrzését. Az idén még csak harminckét százaléknál tartunk.

Az osztályvezető szerint nagy roham elé néznek, ami nemcsak a hatóság, hanem a műszaki vizsgáztatás érdemi részét végző szervizközpontok dolgát is alaposan megnehezíti. Nem beszélve arról, hogy idegölő és időrabló sorban állások kezdődnek a késlekedők számára.

– Van-e vidékünkön elegendő szervizállomás, ahol a tulajdonosok megejthetik járművük "egészségi állapotának" diagnosztizálását? – kérdeztük.

– Kárpátalján jelenleg huszonöt olyan autószerviz áll rendelkezésre, melyek engedélyt kaptak az ellenőrzésre – folytatja a rendőr-őrnagy.

– A Nagybereznai és a Volóci járást kivéve minden régióban van legalább egy ilyen hely. Legutóbb a múlt hét végén Ökörmezőn (Mizshirja) helyeztek üzembe hasonló diagnosztikai központot.

Ukrajnában hétszázkilencvenkét ilyen központ áll a gépjármű-tulajdonosok rendelkezésére. Ez elvben elegendő kellene hogy legyen. A gond az állomások területi eloszlásában van. Az ország százötven járásában ugyanis nincs lehetőség a járművek műszaki vizsgálatára. A meglévő diagnosztikai központok üzemeltetői viszont a várt nagy forgalom elmaradására panaszkodnak. Dollártízezreket fektettek be a szükséges műszerek, berendezések beszerzésébe, s a megtérülés forgalomfüggő. Tehát a határidőmódosítás leginkább számukra lehet kedvező.

Az új szabályozás szerint a megfelelő szervizállomással nem rendelkező járásokban az autósoknak nem kötelező a külön műszaki ellenőrzés. Ott ezt is a közlekedésrendészet munkatársai végzik el, mondta Vaszil Pinzenik. Ezt a Miniszteri Kabinet azt követően rendelte el, hogy rengeteg lakossági panasz érkezett a műszaki ellenőrzőhelyek hiánya miatt. A kárpátaljai közlekedésrendészet mintegy félszáz ilyen levelet kapott.

– Felhívom az érintett állampolgárok figyelmét, hogy ne késlekedjenek, mielőbb keressék fel a legközelebbi diagnosztikai központot, majd pedig a lakhely szerint illetékes rendészetet – tanácsolja a szakember. – Aki lekési a határidőt, az december 15 után háromszáznegyventől négyszázhuszonöt hrivnyáig terjedő pénzbírságra számíthat.

Fontos tudnivaló még, hogy Jurij Lucenko belügyminiszter utasításba adta a fogadóórák módosítását. E szerint a közlekedésrendészetek műszaki vizsgáztatással foglalkozó osztályai heti hat munkanapon kötelesek fogadni az ügyfeleket. A diagnosztikai állomások nyitva tartását maguk az üzemeltetők állapítják meg.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó