2009. szeptemer 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 136. (809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kárpáti Ratatouille

"Főzni bárki tud" – a Lecsó animációs mozifilmből Gusteau séf elhíresült mondata volt az ungvári Kárpáti Ratatouille gasztronómiai fesztivál mottója. Szombat délelőtt a megyeszékhelyen nem volt nehéz rábukkanni a rendezvényre, hisz aki az orra után ment, az a megyei közigazgatás épülete mögötti parkban találta magát, mely egy napra gasztronómiai zarándokhellyé vált. A kulináris élvezetek mellett kulturális és szabadidős programok is várták a kilátogatókat.

A "fakanálharc" helyszínén tíz, amatőr és profi szakácsokból verbuvált csapat négy kategóriában – bográcsgulyás, sertés- és bárányétkek és a névadó ratatouille – mérte össze főzőtudományát. Mi is az a ratatouille? – tehetjük fel a kérdést. A fesztivál névadója a padlizsánból és más zöldségekből összeállított hagyományos francia egytálétel, nevezhetjük mediterrán lecsónak vagy francia lecsónak is.

A kondérokban már kora délelőtt rotyogtak a gulyások, délután előkerültek a grillsütők és a nyársak, készültek a báránybordák és "disznóságok". Egy egész ökröt is nyársra húztak. A városközpontban gulyásillat terjengett, látogatók sokasága töltötte meg a parkot. A nagyokat sörsátor, bor és pálinka, míg a kicsiket ugráló vár, trambulin, mászóka és csúszda várta. De volt itt pénzverde és egy kovácsműhely is, ahol a kovácsok fáradhatatlanul ütötték a vasat. Még egy szökőkutat is odavarázsoltak a szervezők. Énekesek, táncosok, humoristák szórakoztattak.

Nemcsak a szemek gyönyörködhettek, a hasak is megtelhettek. Tíz hrivnyáért váltható volt egy ratatouille-bankó, mellyel bármelyik csapat sátránál lehetett fogyasztani. Óriási sorok alakultak ki egyes konyhák előtt, jelezve ezzel, hol kaphatók a legfinomabb ételek. Amelyik csapat a legtöbb ratatouille-ételjegyet gyűjtötte, az zsebelte be a közönségdíjat. Az ételeket közel 40 tagú zsűri pontozta, mely a csapatok vendégvárását és -látását is díjazta. A kulináris párbajt végül a pontszámok alapján az Ungvári Paprikák csapata nyerte.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó