2009. szeptemer 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 136. (809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szeptemberi teendők a kertben

Ez a hónap a gyümölcs-, sőt, kiemelten a szőlőszüretelés fő időszaka, de a szabadföldi zöldségek többsége is bőven terem még, már ekkor számos felszedhető közülük.

A meleg nyár előrébb hozta az éréseket, ezért az alma, a körte, a szilva szedése már a hónap elején megkezdődött, nem is szólva a szőlőről, aminek a szüretelése ebben az évben már augusztusban beindult és az elkövetkező hetekben teljesedik ki.

A burgonya, a hagyma, a fokhagyma, a kömény és számos saját magunk által a kiskertben termelhető növényféle, illetőleg ízesítő betakarítására is ezekben a napokban célszerű sort keríteni. Még javában tart a paprika- és paradicsomszezon, de az uborkatartósítás már a befejezéséhez közelít. Az egyéb savanyúság készítésének – ecetes paprika, káposzta, dinnye, gomba, zöldparadicsom stb. – azonban most kezdődik a dandárja.

E hónapban még vethetők az őszi friss fogyasztásra szánt zöldségfélék. A kora tavaszra sem árt gondolnunk.

Az augusztusban elvetett, illetve kikelt salátapalántákat 25x25 centiméteres kötésben ki lehet ültetni. A hónap elejeiek hosszú ősz esetén még ebben az évben fogyaszthatók lesznek, a hónap végiek pedig áttelelnek, és kora tavasszal válnak szedhetővé, értékesíthetővé. Az áttelelő kelkáposzta vetése ebben a hónapban időszerű, sőt a palánták ilyenkor ültethetők végleges helyükre.

Most időszerű a paradicsom- és a paprikapalánták nevelése az őszi fólia alatti vagy üvegházi hajtatáshoz. Akármilyen meleg is volt a nyár, csak fűtésre berendezett fólia alá szabad őszi hajtatást tervezni.

A földieper (szamóca) palántázásának utolsó időszakába léptünk. Az idei különösen meleg idő miatt kedvezőbb is a szeptemberi palántázás, mert könnyebb a frissen nőtt, már meggyökeresedett tövek anyatőről történő levágása és szétültetése.

Most kell felszedni és a téli fogyasztáshoz előkészíteni a szabadföldön megerősödött metélőhagymát. Legjobb gondosan cserepekbe helyezni, ügyelve arra is, hogy a hasznosság mellett kellemes esztétikai látványt nyújtson, mert így nagyobb kedvet csinál a fogyasztáshoz, vendégeinknek is szívesebben mutatjuk.

Ha eddig nem tettük meg, még elvégezhetjük az utolsó zöldmetszéseket. A málnatövekről eltávolíthatjuk a letermett vesszőket, illetőleg a gyenge kondícióban lévőket ezt követően szét is ültethetjük, ha van helyünk, vagy ha jövőre több termést akarunk, mint ebben az évben. Itt az ideje a köszméte, a ribiszke és a ribizli tőosztásos szaporításának is.

A felszedett ágyásokból távolítsuk el a növényi maradványokat. A komposztálással jobb eredményt érhetünk el, mint a talajba forgatással. A nedvesség megőrzése érdekében simítsuk el a porhanyóssá tett talaj felületét.

A talajmunkák lehetőséget adnak a kert átrendezésére, esetenként látványkert kialakítására. Jó példát vehetünk más országok gyakorlatából, ahol a gyalogutakat gyeppázsittal fedik. Ezáltal nem lesz sáros a cipőnk az ágyások között járva. Az ágyások köré kő- vagy betonkeretet is húzhatunk hasonló célból.

Olyan területeken, ahol nem biztosítható az állandó öntözés, ilyenkor kell telepíteni a gyeppázsitot is, számítva a talaj átmelegedésére és kellő hőmérsékletére, így a fű még a tél beállta előtt megerősödik. Fűmagból egy zacskónyit – fél kilogramm – használjunk tizenkét-tizenöt négyzetméterenként.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó