2009. szeptemer 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 136. (809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A gombázás örömei és veszélyei

Sokan eskü alatt vallják: nincs nagyobb élvezet, mint szikrázó napsütésben az őszi erdőt járni. Szemünk ilyenkor az avart kutatja, ahonnan kisebb-nagyobb gombafejek tekintenek vissza. A gomba rendkívül tápláló étel, de nincs olyan év, hogy ne hallanánk mérgezésről. Ezért legyünk óvatosak, csak olyan példányokat szedjünk, amelyekről biztosan tudjuk, hogy ehetőek. Ha bizonytalanok vagyunk, mutassuk meg szakértőnek a zsákmányt.

A tapasztalatok szerint a mérgezéseket kivétel nélkül mindig a saját szedésű, vadon termő gomba okozza. Még csak indul a szezon, ám a jó szimatúak állítják, idén sem maradunk gomba nélkül. Tavasszal elég kevés termett vidékünkön, ám hozzáértők szerint az őszi gomba az igazi, azokat érdemes télire eltenni: szárítani, savanyítani, lefagyasztani, zsírban tartósítani.

A gombaszedésnek is léteznek aranyszabályai:

1. Csak akkor vállalkozzunk gyűjtésre, ha a gyilkos galócát teljes biztonsággal fel tudjuk ismerni.

2. Ha nem vagyunk biztosak önmagunkban, a teljes összegyűjtött mennyiséget mutassuk meg szakértőnek.

3. A gombát mindig fonott vesszőkosárba gyűjtsük, mert műanyagzacskóban befülled, és hamar tönkremegy.

4. Az ismeretlen példányokat a többitől elkülönítve tároljuk, vagy fel se szedjük, hagyjuk az erdőben.

5. Kerüljük a fehér lemezű, galléros, bocskoros gombák gyűjtését, mert közöttük van a gyilkos galóca.

6. Soha ne a kalap színe és nagysága szerint gyűjtsük a gombát.

7. Öreget, férgeset ne, csak fiatal, egészséges gombát szedjünk.

8. A földből ne tépjük és ne rángassuk ki. Mindig éles késsel metsszük el a tönköt a földfelszín találkozásánál.

A gombát lehetőleg a gyűjtés napján fogyasszuk. Szellős, hűvös helyen tárolva is legfeljebb másnapra tegyük el. Mielőbb tisztítsuk meg, de csak közvetlen felhasználás előtt mossuk meg. Hűtőszekrényben se tároljuk egy-két napnál tovább.

Vidékünkön számos enyhén mérgező gombafaj terem. Főzés, sütés után viszont fogyaszthatók, ám a méreganyagok csak megfelelő idejű főzés után bomlanak fel. Legalább húsz perc főzés szükséges például a gyűrűs tuskógomba esetében is. Néhány gomba alkohol fogyasztásával együtt okoz tüneteket. A gombás ételek nehezen emészthetőek, ezért egyszerre nagy mennyiséget lehetőleg ne együnk belőlük. Kiskorú, hat éven aluli gyerekeknek nem javallott gombás étel.

Vidékünkön a leggyakrabban előforduló ehető fajták a következők: barnatinóru (vargánya), nagy- és kis őzlábgomba, mogyoró- és nyírfagomba, piros fejű huszárgomba, szürke-, zöld-, rózsaszín- és kékhátú galambgomba, rókagomba, lilapereszke, csiperke, erdei és mezei sampinyon, szürke és rózsaszín tölcsérgomba, keserűgomba stb.

Mérgező gombák: gyilkos galóca, légyölő galóca, világító tölcsérgomba, hánytató galambgomba, nagy döggomba, mezei tölcsérgomba stb. Kerüljük el őket messziről!

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó