2009. szeptemer 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 136. (809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A jó paripa ma sem olcsó ló

Munkácson az élelmiszerpiac mindennap, a lópiac viszont csak hetente egyszer nyit ki. Mostanság nagy ott a zsibongás, alkudozás a kupecek és a vevők között. A vásár legfontosabb szereplője mégis a sokszor háttérbe húzódó gazda, aki nagy hozzáértéssel, fáradságos munkával neveli-gondozza a később eladásra kerülő jószágot.

– A lófajtákat többféle szempont alapján csoportosíthatjuk – meséli nagy szakértelemmel az egyik megszólaltatott helyi tenyésztő, Virág Miklós. – A melegvérűek között vannak világfajták: arab ló, angol telivér stb. és magyar fajták: kisbéri félvér, gidrán, nóniusz stb. A hidegvérű fajták közé a belga-ardenni, a muraközi, a percheron tartozik. További csoportot képeznek a pónifajták, ilyen a shetland, a welsh és mások.

– Mivel kezdődik a tenyésztés ábécéje?

– Természetesen a szaporítással. Fontos a fedeztetés pontos idejének a feljegyzése. A közelgő ellés jelei a horpaszok beesése, a fartő besüllyedése, továbbá a kitőgyelés és a péra megduzzadása. A tünetek általában az utolsó héten megerősödnek. A kanca akár egy héttel előbb is tejelhet, máskor pedig csak az ellés után indul meg a tejképződés.

– Mire ügyeljünk az ellésnél?

– A kedvező anatómiai tulajdonságok miatt a lovak könnyen ellenek, de felléphetnek komplikációk, ezért a vemhesség utolsó napjaiban ajánlatos állandó megfigyelés alatt tartani őket.

– Megszületett a csikó, mi a további teendő?

– A csikónevelés a lótenyésztés egyik legkényesebb és legfontosabb szakasza. Valamennyi gazdasági állatfaj közül a ló esetében a leghosszabb a felnevelési idő. Érvényesülniük kell a következő elveknek: megfelelő értékű és szakszerű takarmányozás, rendszeres mozgatás és pataápolás, emberhez szoktatás, serülések, illetve kórokozók és betegségek elleni védekezés. Az ellés utáni első teendő a légzés beindítása és a köldökkezelés. Utána a csikót tegyük az anyja elé, amely szárazra nyalja. Ha ez mégsem következne be, puha szalmacsutakkal, esetleg tiszta ruhával ajánlott lecsutakolni. Ez a művelet a gyors felszárítás, s ezáltal a megfázás elkerülése és a vérkeringés megindulása szempontjából is igen lényeges.

– Mire és hogyan tanítsuk a csikót?

– A betanítás folyamán alakulnak ki azok a feltételes reflexek, amelyek a ló későbbi használhatóságát nagymértékben meghatározzák. A türelmetlen, szakszerűtlen, goromba "betörés" az állat egész életére kihathat, és egy kialakult rossz szokást kiiktatni igen nehéz, fáradságos, kevés sikerrel kecsegtet. A melegvérű lovak négy-öt, a hidegvérűek hároméves korukra érik el a teljes fejlettségüket. Minél korábban kezdjük a betanítást, annál könnyebb a dolgunk, viszont a túl korai kezdetnek súlyos veszélyei lehetnek. A hamar munkába fogott csikó gyorsan letörik, fejlődésében visszamarad, értéktelenné válhat.

– Körbejárva a piacot, a választék bőséges, de milyenek az árak?

– A kárpátaljai és a hucul fajtákból a legnagyobb a választék. Nehéz eldönteni, hogy a pár hónapos csikók vagy a már kész paripák, illetve igavonó állatok a kelendőbbek, de tény, szinte mindegyikért sorba állnak a vevők. Sőt, a csikók esetében előrendelés is van, amikor a vevő, ismervén az anyát, előre leköti, hogy három-, négyhónapos korában jön a csikóért. A lovak átlagos életkora harmincöt év. Az áruk változó, hiszen ez is piac. Minden attól függ, ki milyen ügyesen alkuszik. Az egyéves csikókért jelenleg ötszáz és nyolcszáz dollárt is elkérnek. Egy fejlettebb példány ezer–ezerkétszázba kerül, de van olyan is – ezeket többnyire versenyzésre fogják –, amelyért az ötezret is megadják, természetesen dollárban.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó