2009. szeptemer 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 136. (809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Zöldségtartósítás Bereg-vidéken

A Nagymuzsaly határában épült ukrán–magyar közösvállalat, a Bereg-Foods Kft. jelenleg a megye egyik legkorszerűbb konzervgyára. 2006 óta működik, mintegy 80 embert foglalkoztat.

Honnan származik és hova kerül a feldolgozásra szánt zöldség? – kérdeztük Ferenczy Mártától (a képen), a feldolgozó részleg főtechnikusától.

– A konzervgyárnak saját termőföldje van, az ott megtermelteket dolgozzuk fel. Így tudjuk biztosítani az egységes és jó minőségű árut. A gazdáktól jelenleg nem vásárolunk. Termékeinket főleg exportra szánjuk, üzemünkből a készáru Moszkvába kerül.

– Miket dolgoznak fel?

– Elsősorban paradicsomot és uborkát tartósítunk, de emellett paprika, padlizsán, cukkini, valamint vegyes savanyúság is készül. A korábbi években borsót és kukoricát is konzerváltunk, de ez nem volt gazdaságos. Az idén a paradicsomfajták közül a Solerosso F1, valamint az apró Cherry, uborkánál a Satina, míg paprikánál a Fehérözön kerül üvegekbe.

– Milyen kiszerelésben gyártják termékeiket?

– Ez a megrendeléstől függ. Az igénylést még tavasszal, vetés előtt kapja meg a cég. Ettől tesszük függővé a teljes termesztési technológiát, kezdve a fajtaválasztástól a betakarítás idejének meghatározásáig. Az alapanyagból főként egész darabos, üveges savanyúságot állítunk elő, de lecsót is tartósítunk. A feldolgozott zöldséget 370, 480, 720, illetve 920 ml-es üvegekbe töltjük. A különböző méretekhez ugyan át kell állítani a gyártósort, de ez különösebben nem időigényes munka.

– Ejtsünk néhány szót a feldolgozási technológiáról is.

– Június elején kezdődik és október elejéig tart. Cégünknél Magyarországról átvett automatizált rendszert alkalmazunk. Bár előválogatott termék érkezik hozzánk, utóválogatás is szükséges, ami már kézzel történik. Feldolgozásra 3–6 és 6–9 cm-es nagyságú uborka kerül. A paradicsomot főként a színe alapján szortírozzuk, mivel a konzervgyár termőföldjén azonos fajtát termesztünk. A zöldséget Unimatic típusú gépsoron dolgozzuk fel. A késztermék előállításának üteme a pasztőröző gép kapacitásától függ. Kihasználásához a 720 ml-es méret a legoptimálisabb. Akár napi 50–60 ezer üvegnyi termék is lekerülhet a gyártósorról. A másfél literes üvegekből naponta 30–32 ezer darabot töltünk meg.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó