2009. szeptemer 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 136. (809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Emelt szintű... ukránosítás?

Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium újraszabályozta a jövő évi emelt szintű érettségi lebonyolítását, ami jelentősen különbözik az ideitől. Az erről szóló rendeletet már ki is adta a szaktárca. A tudásfelmérésre december 15-től 2010. április 2-ig lehet jelentkezni, míg a vizsgák 2010. június 14-én kezdődnek és július 5-én fejeződnek.

A tesztelés abból az általános műveltséget nyújtó nyolc tantárgyból lesz, mint eddig, s ezekből a diákok ötöt választhatnak. A rendelkezés viszont számos egyéb módosítást tartalmaz az idei vizsgarendhez képest. Eszerint a jelentkezőnek június 14–15–16-án először ukrán nyelvből és irodalomból kell számot adnia. Idegen nyelvből június 18-án, matematikából 21–22-én, Ukrajna történelméből 24-én kerül sor a megmérettetésre. A következő napon lesz a fizika-, 29-én kémia-, július 1-jén biológia-, 5-én pedig a földrajzvizsga.

Mint az a fentiekből kiderül, a jövő évi emelt szintű érettségi során a kötelező ukrán nyelv és irodalom vizsga a 2008–2009-es tanévtől eltérően három napig fog tartani. Idegen nyelvből viszont kettő helyett csak egy nap áll majd a végzősök rendelkezésére.

Az emelt szintű érettségi eredményeit 2010. július 25-ig hozzák nyilvánosságra. A kifogással élőknek három nap áll rendelkezésükre fellebbezni.

A tudásfelmérés tantárgyai közül kettőből, ukrán nyelvből és irodalomból, illetve matematikából vagy Ukrajna történelméből valamennyi résztvevőnek vizsgáznia kell. Az utóbbi kettő között választhatnak a jelentkezők. Szomorú, de tény: jövőre már kizárólag ukrán nyelvű feladatlapokat kapnak a diákok. Az illetékesek ugyanakkor azt ígérik, lesznek majd szakszótárak a kisebbségek nyelvén.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó