2009. szeptemer 22., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 136. (809.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Feltárják a tömegsírokat

Szerbiában felkutatják a 65 évvel ezelőtti megtorlás túlélőit, és feltárják a tömegsírokat. A magyar áldozatok felkutatásán főként történészek, köztük magyarországi szakemberek is dolgoznak.

Az Újvidék melletti Csúrog szerb lakosságának zöme 65 év után is háborús bűnösnek tartja az egykor itt élt magyarokat. 1942-ben ugyanis a megszálló magyar csapatok megölték a szerb lakosságot. Megtorlásként a háború befejeztével a partizánok gyilkolták le a vajdasági magyarok ezreit. Becslések szerint 1944 és 1946 között 80 ezer embert végeztek ki bírósági tárgyalás nélkül Szerbiában. Ennek fele vajdasági magyar és német volt.

"Vannak még túlélők, vannak még családtagok és vannak nagyon sokan, akik emlékeznek az ártatlan áldozatok arcára és hangjára. Ilyen szempontból ez a döntés, illetve ennek a megoldásnak a megvalósulása egészen biztos, hogy hosszú távon hozzá tud járulni a térség stabilitásához" – idézte a Duna televízió Pásztor István, a VMSZ elnökének szavait.

Hatvanéves a CSEMADOK

A magyarok közművelődési egyesületének létrehozásával akarták 60 évvel ezelőtt megnyerni a csehszlovákiai magyarokat a kommunista ideológiának. A CSEMADOK azonban olyan fórummá vált, ahol a magyarság áldatlan helyzetét is bírálhatták.

1950 után szabad volt a magyar szó, megnyíltak az iskolák, akkor már főleg szerveztük a különböző előadásokat, meghívtunk előadókat, írókat, költőket, író-olvasó találkozókat, helyi és járási méretű CSEMADOK-napokat rendeztünk – mondta az alapító, Sándor János.

A rendszerváltás idején a legnagyobb tagbázissal rendelkező tömegszervezet volt Közép-Európában. Az ünnepi közgyűlésre erdélyi, ausztriai, kárpátaljai, vajdasági és muravidéki magyarok is érkeztek.

207 éve született Kossuth Lajos

A 207 évvel ezelőtt született Kossuth Lajos nevét számos intézmény viseli. Közöttük a Beregszászi 4. Számú Középiskola is, ahol évről évre megemlékeznek a neves történelmi személyiségről. Az iskola tanulói idén is felelevenítették a turini remete életútját, majd szóltak a tanintézmény történetéről. Műsorukat versekkel és Kossuth-nótákkal színesítették. A megemlékezés Kossuth Lajos mellszobrának megkoszorúzásával zárult.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó