2009. szeptember 19., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 135. (808.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Importőrök és a vámhivatal

A vámszolgálat berkeiben tapasztalható korrupciós jelenségekről folytattak eszmecserét az Ungvári Reform Sajtóklubban.

Szvitlana Horna, a program koordinátora beszélt arról a felmérésről, melyet az utóbbi két év során végeztek a Korrupció és a külkereskedelem szabályozása témakörben. Az elemzők olyan cégeket, vállalkozásokat kerestek meg, melyek export-import tevékenységet folytatnak, s így napi kapcsolatban állnak a vámszervekkel. A vizsgált vállalatok 43 százaléka ismerte be, hogy nemzetközi szállításai során kénytelen volt különféle ügyeskedéseket, személyes kapcsolatokat, kenőpénzt bevetni a vámügyek intézése során.

A koordinátor elmondta továbbá, hogy az általuk vizsgált esetek 59 százalékában a fuvarozók hat órát vagy annál többet töltöttek a vámterületen ügyintézéssel. Mintegy hatvan százalék az okmányok vizsgálatakor szerzett bizonyságot a vámosok korrumpáltságáról. A legpénzéhesebbek az e művelettel foglalkozó vámhivatalnokok. A legtöbb vállalatvezető úgy véli, hogy a kormány és az elnök korrupcióellenes intézkedései nem érnek semmit. Ugyanakkor elmondták, hogy a jelenség visszaszorításában a legnagyobb érdeme az EU-s országok határátkelőin bevezetett NCTS számítógépes beléptetési rendszernek van, melyhez országunk is csatlakozott.

Olena Kovalcsuk, az Ungvári Ruhagyár főmérnöke szerint országunkban túlzottan sok vámszabály vonatkozik az árukereskedelemre. Éppen ezért könnyű azokat kijátszani, megkerülni. Ha azok egyszerűbbek és átláthatóbbak lennének, kevesebb lehetőség teremtődne a korrupcióra. És mintha nem lennének egységesek ezek az előírások. A kárpátaljai cégek külföldi partnerei ugyanis rendre arra panaszkodnak, hogy ahány határátkelő, annyiféle a hozzáállás és a felmerülő ügyintézési probléma. A vámhatóság azt állítja, hogy e rendelkezésekkel a csempészésnek kívánják útját állni. Csakhogy a csempészek és az illegális fuvarozók észrevétlenül, a különféle okmányok felmutatása, űrlapok kitöltése nélkül szabadon jutnak át a határon.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó