2009. szeptember 19., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 135. (808.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Klasszikusok és modernek Ungvárról
Impozáns tárlat a Boksay-múzeumban

Rendhagyó és a megyeszékhely művészetkedvelő közönsége számára rendkívül értékes, szívet-lelket melengető eseménnyel kezdődött az Ungvár napját méltató rendezvénysorozat a Megyei Boksay József Szépművészeti Múzeumban.

A tárlaton olyan ungvári festőművészek munkáit láthatják, akik örökre beírták nevüket Kárpátalja és a XX. század egyetemes művészettörténetébe. Az elmúlt évszázad kárpátaljai festőiskolájának nagyjai, a múzeum névadója, Boksay József, valamint Erdélyi Béla, Manajló Fedor, Glück Gábor, Koczka András, Kontratovics Ernő, Soltész Zoltán munkáin kívül megtekinthető az őket követő nemzedék ismert egyéniségeinek, Szemán Ferencnek (Öcsi) és Habda Lászlónak az alkotásai is. S természetesen ott vannak a jelenleg is tevékeny Soltész Péter, Vaszil Szkakandij, Volodimir Mikita, Vjacseszlav Prihogyko és mások művei.

– Ezt a tárlatot tudatosan osztottuk két részre – fejtette ki Prihogyko Magdolna, a múzeum módszerésze. – A központi teremtől balra a klasszikusok Ungvár átalakulásának és fejlődésének pillanatait rögzítő, illetve a város egykori neves személyeit ábrázoló festményeit helyeztük el, a jobbra levő termekben pedig az őket követő nemzedék alkotásait.

– A bőség zavarával küzdöttünk a mostani expozíció összeállításakor, hiszen ekkora hatalmas anyaggal, mint mi, talán egyetlen képtár sem rendelkezik Ukrajnában – osztotta meg gondolatait Erfán Ferenc, a múzeum igazgatója. – Beleértve a legjobbakat, a kijevit, az odesszait, a harkivit, illetve a lembergit is. Hozzátenném, éppen ezért sokkal több és nagyobb termekre lenne szükségünk. Kilenc helyiségünknek a dupláját is meg tudnánk tölteni olyan alkotásokkal, amelyeket egyszerűen vétek nem a nagyközönség elé tárni.

Az ünnepi tárlatot összeállítói teljes egészében Ungvár napjára hangolták. A kiállítás darabjai Ungvár utcáit, tereit – számos aspektusból és történelmi pillanatban –, a megyeszékhely jelképét, a várat mutatják be az év különböző időszakában.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó