2009. szeptember 19., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 135. (808.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Lerongyolódott a hadsereg
Nem telik bakaruhára, már a kását sem tudják megfőzni

Soha nem volt ilyen katasztrofális helyzetben az ukrán haderő, állapították meg a védelmi minisztérium vezérkarának tisztjei. Az UNIAN hírügynökségnek nyilatkozó Szerhij Kuzmin, a vezérkar sajtófőnöke elmondta, hogy a testületen belül nagy az elégedetlenség a jövő évi állami költségvetés tervezete miatt. Ha ugyanis így marad, azzal teljesen tönkreteszik a különben is súlyos állapotban lévő hadsereget.

A szóvivő szerint csupán a fenntartásra 19,8 milliárd hrivnyára lenne szükség. Ahhoz pedig, hogy az ukrán haderő teljes mértékben el tudja látni feladatait, 32,4 milliárd hrivnya kellene. De ha a minimális összeget sem kapja meg, annak végzetes következményei lehetnek. A múlt évihez képest már az idei hadügyi kiadásokat is hatodára mérsékelte a kormány. A sereg legfontosabb alakulatának, az úgynevezett gyorsreagálású hadtest működésének biztosítására is az előző évi ráfordításnak csak az ötöde jut. Hasonló mértékben csökkent a hivatásos állományra való áttérést segítendő reform finanszírozása.

Jevhen SelesztaM, a védelmi és katonapolitikai biztonsági központ vezetője ugyanakkor kifejtette, hogy a jövő évi büdzsé tervezetében a honvédelmi célokra 12,7 milliárd hrivnyát szán a kormány, holott szerinte legkevesebb húszmilliárdra volna szükség. Ha ezt az összeget sem tudja biztosítani, az a hadsereg védelmi képességét lehetetleníti el.

Nincs megelégedve az ukrán hadügyi politikával Dmitro Timcsuk katonai szakértő, a Flotta–2017 elnevezésű program vezetője sem. Mint elmondta, a jelen helyzetben már nincs és nem is lehet szó harci készültségről, sőt, a legelementárisabb fejlesztésekről sem. Ha a sereg nem képes a harci készültségre, akkor gyakorlatilag nincs rá szükség, fogalmazott a szakértő.

Az ukrán katonák máris éheznek. Állandó problémát jelent a hadtáp ellátmányának a biztosítása. Az év utolsó két hónapjára például kilencvenmillió hrivnya hiányzik e célra.

A rövidesen elkezdődő őszi sorozáskor behívandó újoncokat nemcsak élelmezni nem lesz miből, de egyenruhát sem tudnak biztosítani számukra. Már a tavasszal bevonultatott katonák felöltöztetése is csak nagy nehézségek árán sikerült. Téli egyenruhát viszont ők sem kaptak.

Oda süllyedt a sereg, hogy a kaszárnyákat, támaszpontokat időközönként kiiktatják az elektromos hálózatból, mert nem fizetnek az elfogyasztott energiáért. És ez alól a készenléti egységek sem kivételek. Ilyenkor elnémulnak a radarok, leállnak a legfontosabb védelmi célokat szolgáló berendezések. Az étkezdék konyháiban pedig az üres kását sem tudják megfőzni. Kénytelenek visszatérni az ősrégi fatüzelésű gulyáságyúkhoz. Arról már nem is beszélve, hogy a vízszolgáltatás korlátozása miatt a katonák tisztálkodása is sokszor megoldhatatlan.

A szakértők szerint kritikussá vált a helyzet, s az Ukrán Fegyveres Erők puszta léte került végveszélybe.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó