2009. szeptember 19., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 135. (808.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kinek hisz az állampolgár?

Egyebek között erre a kérdésre is kereste a választ az a megyénkben megejtett közvélemény-kutatás, melyet az állami közigazgatás és a politikai kutatások intézete szervezett.

A felmérésben részt vett 2020 válaszadó mindegyike nagykorú volt. 53,7 százalékuk a gyengébbik nem képviselője. A megye valamennyi járását és megyei jogú városát érintő vizsgálódás során a legfontosabbnak vélt szociális és gazdasági kérdésekben kérték ki a köz véleményét.

Napjaink leginkább nyugtalanító tényezőjének a válaszadók közel háromnegyede az áremeléseket tartja. 47,7 százalék aggódik a súlyosbodó munkanélküliség, 37,1 százalék pedig a korrupció terjedése miatt. De sokan jelölték meg a félnivalók sorában az alacsony béreket, a silány színvonalú egészségügyi ellátást, a romló közbiztonságot, a mindent ellepő szemétáradatot, az oktatás helyzetét, valamint vezetőink hozzá nem értését.

A legkevésbé aggasztó dolgok sorában említették az utak állapotát, a mezőgazdaság, a művelődés és a banki szféra helyzetét, illetve a demokrácia hiányosságait.

Régiókra lebontva a problémák sorában a Beregszászi, az Ungvári, a Munkácsi és a Nagyszőlősi járásban a megkérdezettek többsége az áremeléseket, Beregszászban, Huszton, Munkácson és Ungváron a munkanélküliséget helyezte az első helyre. Csapon viszont csak a harmadik helyre sorolták ezeket a gondokat.

Elgondolkodtató, hogyan viszonyul a lakosság a rendőrséghez, az igazságszolgáltatáshoz és az ügyészséghez. A megkérdezettek mintegy hatvan százaléka nem bízik ezekben a szervekben. Nincs bizalom a szakszervezetek iránt sem: mindössze 8,7 százalék vélekedik úgy, hogy tesznek valamit a dolgozók érdekvédelmében.

Más a helyzet a vallási felekezetekkel és a médiával. 34,1 százalék teljesen megbízik a felekezetekben. A televízió, a rádió és az írott sajtó is jelentős szereppel bír a közvélemény formálása terén. Az emberek a második helyre sorolták őket a szavahihetőség tekintetében.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó