2009. szeptember 19., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 135. (808.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Több élelmiszer fogy

A kiskereskedelemben érdekelt vállalkozók, az éttermek az idei év első felében 2 milliárd 139 millió 600 ezer hrivnya értékű terméket realizáltak, ami 16 és fél százalékkal kevesebb a múlt év azonos időszakához képest. 50 százalékkal nőtt az élelmiszerek, 19,4 százalékkal csökkent viszont a tartós fogyasztásra szánt cikkek eladása. S annak ellenére, hogy 16,2 százalékkal visszaesett a gépkocsieladás, a benzin és gázolaj forgalmazása növekedett.

Külön kategóriát alkotnak a gyógyszerkészítmények, melyek jelentősen befolyásolják a lakosság egészségi állapotát és munkaképességét. Az év elején 324 patika és 57 gyógyszerstand üzemelt megyénkben. Ezek közel 108 millió hrivnyás forgalmat bonyolítottak le. A legtöbb patikaszert Ungváron és Munkácson realizálták.

Tetyana Tyihomirova,

a megyei statisztikai főosztály

kereskedelmi osztályának vezetője

Hat választókerület lesz Kárpátalján

A jövő év január 17-én esedékes elnökválasztás lebonyolítására a Központi Választási Bizottság (CVK) kétszázhuszonöt territoriális választókerület létrehozásáról döntött.

Andrij Magera, a CVK alelnöke elmondta, az új törvény értelmében a territoriális választókerületeket a korábbiaktól eltérően nem a szavazóhelyek mennyiségétől teszik függővé, hanem a szavazásra jogosultak számából kiindulva alakítják meg azokat.

Ezek alapján a központi szerv úgy döntött, Kárpátalján hat választókerületet hívnak életre. Ugyanennyi lesz Zsitomir, Mikolajiv, Csernyihiv, Herszon és Szumi megyében is.

A választókerületekről szóló döntést megküldték a megyei önkormányzatoknak, melyeknek október tizedikéig kell jelentést tenniük a territoriális központok megalakításáról.

Mint ismeretes, a Központi Választási Bizottság korábban 1,2 milliárd, majd 1,7 milliárd hriv¬nyában határozta meg a választás költségeit. Ezt az összeget a költségvetésből kell elkülöníteni. A pénz jelentős része a szavazás előkészítésében és lebonyolításában részt vevők honorálására szükséges, komoly összegbe kerül a listák és a szavazólapok elkészítése is.

Korábban heves viták folytak arról, hogy a pártok, jelöltek mennyit fordíthatnak kampánycélokra. Elemzők szerint ez a kérdés Ukrajnában kusza és ellenőrizhetetlen, így szinte biztos, hogy az államfői posztra eséllyel pályázók a lebonyolítás költségeinél jóval többet költenek a voksokért vívott harcban.

B. Cs.

Hír-tár
Putyin nem kíváncsi Timosenkóra

A korábbi megállapodásokat felrúgva Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök nem utazik el az október elején Harkivba tervezett orosz–ukrán gazdasági megbeszélésekre.

Az ok egyszerű: a szeptember elején Julija Timosenkóval történt gdanski tárgyalása után nem kíván ismét ukrán kollégája oldalán mutatkozni. Az orosz kormányfőhöz közel álló források szerint azért nem, mert még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy esetleg a politikus asszonyt támogatná a közelgő ukrajnai elnökválasztás alkalmával.

Ugyanakkor Putyin aligha kerülheti el a találkozót Timo¬sen¬kó¬val, ugyanis november végén Jaltában tartják a FÁK-országok kormányfőinek csúcstalálkozóját, ahova természetesen mindketten hivatalosak.

A hrivnya a leggyengébb

Az elmúlt egy évben a dollárhoz képest az ukrán fizetőeszköz gyengült a legdrasztikusabb mértékben Kelet-Európában és a Független Államok Közössége (FÁK) területén.

A Forex Club pénzügyi elemző intézet adatai szerint a 2008 és 2009 szeptembere között eltelt egy év alatt 65 százalékot vesztett értékéből a hrivnya, mármint az amerikai valutához képest. E negatív listán a belarusz rubel a második 31,4%-os devalvációval. Csupán érdekességként, a forint 12,4 százalékos esést produkált az elmúlt egy év alatt. Ellenben a közös európai fizetőeszköz, az euró egy százalékkal erősödött a zöldhasúhoz képest.

Visszatérve a hrivnyához, sajnos az továbbra is csak zuhan. A kormány és a jegybank tehetetlenül nézi az ország hivatalos pénzneme elértéktelenedését. Pénteken a nemzeti bank abszolút negatív szinten, 8,0065-ös árfolyamon jegyezte a hrivnyát a dollárhoz képest, persze a valódi pénzpiaci kereskedésben jóval rosszabb árfolyamon számoltak.

Szélrózsa
Közös agrárstratégia

Közös Kárpát-medencei agrárstratégia kidolgozását sürgeti a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete. A szervezet képviselői szerint az egyre gyorsabban globalizálódó világban elengedhetetlen a szomszédos, hasonló sorsú és érdekű termelők összefogása. Az említett egyesület e témában összehívott konferenciájának közleménye leszögezi: "Léteznek olyan együttműködési tapasztalatok és előzmények, amelyek garanciát jelentenek az együttműködés sikerére nézve".

Nem épül szabadkai népszínház

Mintegy két évet késnek a szabadkai Népszínház építési munkálatai, a pénzhiány miatt vészesen lelassult a kivitelezés – jelentette be sajtótájékoztatón Kasza József, az igazgatóbizottság elnöke. A pénzelési terv alapján, 2009 végéig összesen 1,3 milliárd dinárnak kellene befolynia, ehelyett eddig a szükséges eszközök egy ötödét utalta át a köztársaság és a tartomány.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó