2009. szeptember 19., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 135. (808.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Díszvendégként a délvidéken

Sikeres délvidéki "túrán" vett részt a téglási Rózsa népdalegyüttes, amely Mihajlo Edelinski, a zentagunarasi Petro Kuzmjak Művelődési Egyesület vezetője meghívására látogatott a Vajdaságba. Szikora Csilla, az együttes vezetője szerint a helyiek vendégszeretete, kedvessége mindent felülmúlt.

– Először jártunk a Délvidéken, ahol csodálatos napokat töltöttünk – mondja Szikora Csilla. – Mindössze nyolcan utazhattunk, az együttesünk több tagjának ugyanis nem volt útlevele. A magyar–szerb határ átlépése után, Zentagunaras felé menet először Ludasra tértünk be. Egy budakalászi találkozón ismerkedtem meg az itt élő Vásárhelyi Terézzel, aki, értesülve délvidéki utazásunkról, a településére invitált bennünket.

Ludason működik a "Ludas Matyi" Kultúregyesület, az asszonykórusuk pedig a Vadlibák nevet viseli. A kárpátaljaiakat az új iskolában szállásolták el. A helyiek asszonykórust vártak, s igencsak elcsodálkoztak, hogy fiatalok érkeztek. A nagy médiaérdeklődést kiváltó fellépésükön népdalokat, hazafias dalokat és slágereket adtak elő.

– Nagyon barátságos fogadtatásban részesültünk, és ez nem csak a fellépésünkre értendő – folytatja Szikora Csilla. – Aladics Tibor ludasi és Szűcs Sándor téglási polgármester az alkalommal élve testvértelepülési szerződést kötött. A vendéglátók szabadkai városnézést szerveztek számunkra. Ellátogattunk az Isten házába, állatkertben voltunk, kirándultunk, csónakáztunk, úszkáltunk a ludasi tóban, megtekintettük a tájházat, lovagoltunk. Sőt, lovaskocsin, énekelve bejártuk a települést. A helyiek, értesülve arról, hogy a kárpátaljaiak járják a községet, kiültek a kapuba. A családok behívtak minket, s ott is folyamatosan énekeltünk.

És a délvidéki túrának még közel sem volt vége. Zentagunarason a már említett Mihajlo Edelinski és a baráti kapocs – Nagy Zsolt várta a Rózsát. Itt családok fogadták be az együttes tagjait. A településre egyébként jellemző a pálinkafőzés, tehát illett megtekinteni a főzdét is. A lakosság többsége magyar nemzetiségű, de ruszinok is élnek arrafelé. Saját iskolával is rendelkeznek, s a Petro Kuzmjak egyesület is ruszin hagyományőrzőkből áll.

A nagyszabású hangversenyen a helyiek és egyéb délvidéki társulások mellett magyarországiak is felléptek. A díszvendég a Rózsa népdalegyüttes volt, amely az önálló produkció után két nótacsokrot a Petro Kuzmjak egyesület tagjaival közösen adott elő. Ezek az internetre is felkerültek.

– Ámulatba ejtett az a lelkesedés, amit Ludason és itt tapasztaltam a kultúrosok részéről. S ezért fizetést sem kapnak – mondja a téglásiak vezetője. – Szeretik, ápolják a hagyományokat. Nehéz erre szavakat találni. Persze vannak pályázati kiírások, s hogy adódnak jó lehetőségek, a sok vendégszereplés is igazolja. Még a múlt évben kértük meg Gajdos Istvánt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökét, hogy támogassa utazásunkat, amire az országos szövetség és a Szülőföld Alap jóvoltából került sor.

Zentagunarason is számos szórakoztató programot szerveztek a kárpátaljai vendégeknek. Ellátogattak Bácskatopolyára, ahol részt vettek a helyi ruszin iskola létrejöttének 15. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen, megmártóztak az ottani tóban, jártak a képtárban is. S ahogy nem üres kézzel indultak a Délvidékre, ugyanúgy ajándékokkal tértek haza. Ám a legfontosabb, véli Szikora Csilla, az a lelki feltöltődés, ami reményei szerint sokáig megmarad e válságokkal szürkített világban.

Tóth Viktor

P. S. A délvidéki látogatás viszonzásaként, a kapcsolatok ápolása és szorosabbá tétele által vezérelve, a Rózsa népdalegyüttes 2010-ben Kárpátaljára várja a ludasi és a zentagunarasi hagyományőrzőket. Ennek érdekében már keresik az anyagi lehetőségeket.

Rózsa-történelem

A Rózsa népdalegyüttes Szidor Mária szürtei polgármester javaslatára – akkor Szürte és Téglás egy községi tanácshoz tartozott – 1986-ban alakult meg 26 taggal. Első vezetője Vaszil Kobal volt. 1988-ban megkapta a Népi Együttes címet, s ekkor már Kolozsvári Zoltán vette át a vezetését. 1993 óta Szikora Csilla irányítja a 16 tagú csoportot. A folytonosságot jelképezi Ignácz Mária, a Téglási Kultúrház igazgatója, egykori alapító, aki ma is aktív. A Rózsa 2003-ban a Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválon első helyezést ért el.

A jelenleg 18 tagú közösség repertoárjában a magyar mellett felcsendülnek ukrán, szlovák népdalok, kórusművek, kárpátaljai magyar költők megzenésített versei, slágerek.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó