2009. szeptember 19., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 135. (808.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Csáky Pál tovább küzd

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) kívül más fórumok elé is kívánja vinni a nyelvtörvény ügyét – mondta az MTI-nek adott telefoninterjúban Csáky Pál, a szlovákiai magyar párt elnöke.

Azzal kapcsolatban, hogy Balázs Péter magyar külügyminiszternek a Süddeutsche Zeitungban megjelent interjúja miatt bekérették a szlovák külügyminisztériumba a Magyar Köztársaság nagykövetét, Csáky Pál kifejtette: szerinte a szlovákok túlérzékenységéről van szó, a magyar külügyminiszter interjúja nem haladta meg azt a szintet, mint például Ivan Gasparovic szlovák államfő kijelentése, aki szerint Magyarországnak minden szomszédjával problémája van. Szerinte a Magyar Köztársaság külügyminisztere is valószínűleg eljutott oda, hogy nem lehet szó nélkül lenyelni a Pozsonyban elhangzó kijelentéseket. Balázs Péter tavasszal bizonyíthatóan megpróbálta, hogy új hangnemben szólaljon meg, s új hangot üssön meg Pozsonyban. Erre nem kapott pozitív visszajelzést, ellenkezőleg, egy durva nyelvtörvény volt a válasz, hívta fel a figyelmet Csáky Pál.

A Knut Vollebeak, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa pozsonyi tárgyalásainak eredményeit firtató kérdésre a pártelnök elmondta: kérte a főbiztost az ajánlások nyilvánosságra hozatalára, de miután a szlovák külügyminisztérium ezt ellenzi, tudomásul kell vennie ezt a helyzetet. Arra a kérdésre, hogy a szlovákiai magyarság egészét érintő nyelvtörvény kapcsán történt-e valamilyen közeledés, vagy terveznek-e közös fellépést a Bugár Béla vezette Híd-Most párttal, az MKP elnöke leszögezte: szerinte az új párt nem erősíti, hanem gyöngíti a magyar érdekképviseletet, így a jövőben sem szándékoznak komolyabb együttműködést folytatni velük.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó