2009. szeptember 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 131. (804.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Sporttal a Tiszáért

Hídvégi-Üstös Pál, a Tisza Vasembere eddig egyedüliként végigúszta, majd kétszer végigfutotta legmagyarabb folyónk teljes hosszát. A kiváló sportember vidékünkre látogatott. Mezőváriban a Játék határok nélkül rendezvény fővédnöke és szakmai felügyelője volt.

– Ha jól értesültünk, nem első alkalommal vendégeskedik Mezőváriban?

– A településsel és lakosaival a közelmúltban, a Tisza-futás alkalmával kerültem kapcsolatba. A folyó környezetvédelméért idén a harmadik programot is sikerült végrehajtanom. Az első a felső szakasz leúszása volt, majd tavaly a folyó mentén futottam. Több Tisza menti településről is kaptam visszajelzést, azt kérték, látogassam meg őket. Idén elhatároztam, hogy végigfutom a Tisza mentét és minden településen igyekszem felhívni az emberek figyelmét a folyó környezetének védelmére.

– A következő nagyszabású tervei között is szerepel Kárpátalja?

– Természetesen. Több olyan rendezvényt, programot szeretnénk, amely a szomszédos Bereg és Kárpátalja barátságát erősíti. A közeljövőben egy szupermaratont szervezünk egyéni és váltók számára a Vásárosnamény–Tarpa–Beregsurány–Tiszaújlak útvonalon. Nem kizárt, hogy a kerékpárosok is benevezhetnek majd. Egy másik rendezvényre, a Rákóczi- emléktúrára hagyományőrző csapatokat hívnánk meg. Ezeknek a terveknek a megvalósítása természetesen hosszadalmas szervezőmunkát igényel, de bízunk abban, hogy megéri a fáradságot.

– Útjai során számtalan kárpátaljai települést érintett. Mi a véleménye az ott lakókról?

– Szorgalmas, kitartó embereket ismertem meg ezen a vidéken. Mindenhol örömmel fogadtak, támogatták az eszméimet és csatlakoztak azok megvalósításához. Bízom abban, hogy hosszú távon is sikerül erősíteni a határ menti térségek barátságát. Amit hiányoltam, kevés gyermeket és szülőt láttam kerékpározni. Többet kellene foglalkozni a testneveléssel, már az iskolában az egészséges életmódra nevelni a gyerekeket. Én a magam részéről arra hívnám fel az emberek figyelmét, hogy a sportos életmód a fizikai erőnlét mellett a szellemi képességet is javítja.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó