2009. szeptember 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 131. (804.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A polgármester újabb afférja

Mint arról legutóbbi számunkban beszámoltunk, nem hívták meg Szerhij Ratusnyakot az ungvári zsidótemetőben emelt holokauszt-emlékmű avatási ünnepségére. Bár az eseményt követő sajtótájékoztatón a zsidó szervezetek megjelent vezetői elzárkóztak a véleménynyilvánítás elől, a válasz kimondatlanul is az volt, hogy Ungvár polgármestere antiszemita viselkedésével kihívta haragjukat maga ellen.

Az UA-Reporter értesülése szerint Szerhij Ratusnyak sajátosan reagálta le azt, hogy nem hívták meg az ünnepségre. Illetve, hogy Berl Lázár, Oroszország főrabbija még a polgármester által felajánlott emlékérmét is visszautasította. A hír szerint a városi önkormányzat egyik hivatalos képviselője kereste meg az orosz főrabbit, hogy felajánlja számára a város díszvendégének járó emlékplakettet. Berl Lázár azonban azt üzente, hogy mindaddig nem fogad el Szerhij Ratusnyaktól semmit, míg az nem tanúsít őszinte megbánást és nem változtat antiszemita magatartásán.

A polgármester cáfolta az internetes portálokon megjelent hírt. Mint azt újságírók előtt kifejtette, Ungvár vezetőinek nem állt szándékában bármilyen elismerésben vagy kitüntetésben részesíteni az orosz főrabbit. Sőt, cinikus hangnemben kijelentette, hogy az egyetlen, amit szívesen átnyújtott volna, az "egyirányba szóló menetjegy".

A polgármester nem rejtette véka alá azt sem, hogy nem örül az Ungváron emelt zsidó emlékműnek. "Az ungvári tömegsírt valamelyik elmebeteg zsidó találta ki, aki saját magának állított emlékművet, mert ott két-három zsidónál nem nyugszik több", fakadt ki.

Szerhij Ratusnyak sértő kijelentéseire válaszolva Vadim Rabinovics, az Ukrajnai Zsidó Kongresszus elnöke kijelentette, hogy a földön egyetlen jóakaratú ember sem mondana ilyen hazugságot. Ugyanis nem számít, hogy milliókról vagy csak egyvalakiről van szó.

KISZó-feldolgozás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó