2009. szeptember 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 131. (804.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ablak a világra

Nem telik el olyan nap, pontosabban éjszaka, hogy a kárpátaljai határsávban ne csípnének félőn egy-két, de előfordul, hogy egy tucat illegális migránst. Pedig a folyamat nem új keletű, a vándorlás és ennek törvénytelen formája nem az utolsó évtizedekben ütötte fel fejét. Az emberiséget mindig is vonzották a jobb életfeltételeket és megélhetést biztosító térségek.

Ezt támasztja alá az is, hogy néhány hónapja a szerkesztőség ajtaján is besétált egy színes bőrű fiatalember, aki épp kozmetikai szerekkel házalt. "Kézzel-lábbal" magyarázott, csak néhány alapvető kifejezés volt az ukrán szókincse. Szóba elegyedtünk, szűkszavúsága nem a nyelvi korlátok számlájára volt írható. Egyszerűen nem akart magáról sokat elárulni. Annyit azonban elmondott, hogy az egyik afrikai ország szülöttje, hajóval érkezett pár hónapja, a szegénység elől menekült, otthagyva szüleit és testvéreit. Most ágensként keresi a kenyerét, de Nyugatra végyik, csak nem tudja, "melyik úton induljon". Ezután még egyszer-kétszer felbukkant, majd eltünt.

A schengeni határőrizeti rendszer vidékünkön is szemmel látható változásokat hozott. Kárpátalja tranzitszerepe felértékelődött, egyre többen választják "ugródeszkának" Ukrajna nyugati csücskéjét. Az Európai Unió következetes migrációs politikája és a szigorodó külső határellenőrzések is egyértelműen negatív tényezőként jelentek meg és fokozták vidékünk szerepét e folyamatokban. Így mára az embercsempészet vált megyénk első számú illegális üzletágává, amelynek felszámolását leginkább az ellene küzdeni hivatott szervek korrupciója akadályozza.

Az emberek többsége az illegális migrációt és a menekülteket előítéletekkel kezeli, noha zömük sajátos, érthető okból választja a helykeresésnek ezt a módját. Tartaniuk kell-e böncselekményektől, a feketegazdaság virágzásától, a terrorizmus veszélyétől, vagy akár a különböző fertőző betegségektől, melyeket gyakran az idegenekkel társítanak. Amíg a felsoroltak közül saját bőrünkön valamelyiket nem tapasztaljuk, csak legyintünk.

A távoli vidékekről érkezők számára Kárpátalja ablakot jelenthet a világra. A megoldás nem a migráció tiltása, hanem annak ellenőrzött keretek közé szorítása lehetne. Addig is egyre több örmény, afganisztáni, bangladesi, pakisztáni állampolgár csöngethet be hozzánk, vagy jöhet szembe velünk az úton.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó