2009. szeptember 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 131. (804.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Krumplifesztivál ínyencségekkel

Negyedik alkalommal rendezték meg a Hucul ripát, azaz a krumplifesztivált a Rahói járásban. Több mint kétezer látogatót vonzott az idei gasztronómiai rendezvény az ország minden szegletéből, sőt, a határon túlról is. A hegyvidéken második kenyérként is emlegetett krumpli méltatására szlovák, román, lengyel és svájci amatőr szakácsok is beneveztek.

Az ünnepség a hegyvidéki Mezőhát (Lazescsina) központjában vette kezdetét, a hucul pásztorkürtök hívogató hangjára. A központi tábortüzet a hagyományokhoz híven a falu legidősebb és legfiatalabb lakosa gyújthatta meg. Az első ripákat, azaz krumplikat, ahogyan itt nevezik, vidám énekszó és táncok kíséretében teszik a tűzbe. Majd mindenki elsiet, hogy megrakja a saját máglyáját, melyen sülhet, főhet, pirulhat a burgonya és a belőle készülő finomság. Kis idő múlva fenséges illatok keverednek a friss hegyi levegőben, az asztalok pedig roskadoznak a finomabbnál finomabb hucul ételkülönlegességektől.

A Horvát család burgonyapalacsintán és -lángoson kívül a magyar konyha egyik remekét, rakott krumplit is készít. Nemcsak a keze jár, érdekes történet kíséretében fűszerezi a réteges ételt:

– Kárpátalján 1770 körül honosodott meg a burgonya – mondja a fesztivál talán legöregebb résztvevője. – De a vidéki embereket csak ravaszsággal lehetett rászoktatni. Mikor már megnőttek a földben a gumók, őrséget állítottak mellé nappalra, hogy a nép azt higgye, valami nagyon értékeset rejt a föld. Éjszaka aztán, amikor az őrség elment, az emberek kivájták a zöldséget. Hogy rajta ne kapják őket a lopáson, mielőtt a sütőbe tolták, a megfőzött gumókat laposra szeletelték és kolbász- meg tojáskarikák alá "rejtették", amit tejföllel öntöttek le – meséli Horvát Csaba.

Az amatőr szakácsok számos finomságot készítettek a látogatók számára. Voltak itt különféle krumplibetéttel készült levesek, galuska, gombóc, töltött káposzta, kremzli vagy tócsni, de rántva, törve, sülve is számtalan változatban került az asztalra a tápláló étekből.

– Kóstolja meg a sztrapacskámat – invitál kondérja mellé az egyik szakácsnő, Ivanka. – A nyers krumpliból készült galuskák titkát még a nagymamámtól tanultam, ő meg a szlovákoktól. A sztrapacska nemcsak finom köret, de a levesekhez is jól passzol – mondja, miközben füstölt szalonnából készült töpörtyűvel szórja meg a még gőzölgő eledelt.

A Svájcból érkezett Martin szerint tejföllel a legfinomabb.

– Szinte hihetetlen, hogy az itt látható sok ínycsiklandozó falat mind-mind krumpliból készül. Több receptet is feljegyeztem, a változatos kremzlin kívül a fokhagymás virslik ízlenek a legjobban.

A kárpátaljaiak legfontosabb zöldségének – melyet szinte járásonként más-más néven illetnek – ünnepe mára szép hagyománnyá lett vidékünkön, mondta el Bohdan Pronicsuk, a fesztivál szervezője. – Itt, a hegyvidéken a rossz időjárás ellenére is rekordtermést értünk el, így nem kell attól tartani, hogy nem lesz mit az asztalra tenni. A helyi gazdasszonyok több mint százféleképpen tudják elkészíteni. Talán ezért is emlegetik az itteniek második kenyerükként…

Szíjjártó Erika

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó