2009. szeptember 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 131. (804.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A Krím-félsziget méltó ellenfelei

Immáron kilencedik alkalommal rendezték meg a TurEuroCentr–Kárpátalja nemzetközi iparkereskedelmi és turisztikai kiállítást és vásárt.

– Ilyen nehezen még sohasem jöttek össze a dolgok – törölte meg izzadságcseppektől gyöngyöző homlokát Galicin Péter, a kiállítás szervezője, amikor a hivatalos megnyitó előtti percekben összefutottunk a helyszínen, az undvári Juniszty Sportcsarnok előterében. – Egyszerűen nem értem az okokat, amikkel az üzletemberek előállnak. Azzal érvelnek, hogy nem látják értelmét a részvételnek, mert számukra ez nem üzlet, semmilyen bevételt nem jelent. Holott egy ilyen seregszemlének óriási reklámértéke van, ez a fő szempont, ami évek múltán hozza meg gyümölcsét.

Néhány perc múltán a kiállítás ünnepélyes megnyitóján viszont az hangzott el, hogy nemcsak Kárpátalja számos járásának, illetve az ország közeli és távolabbi megyéjének a képviselői vannak jelen, hanem magyar, román, szlovák és cseh cégek, valamint idegenforgalmi irodák szakemberei is. Összesen száznegyvenen. Nem ellentmondásos ez? – kérdeztünk vissza a bemutató szervezőjénél:

Az említett számadatra akár büszke is lehetnék, hiszen valóban ennyien fizették be a részvételi díjat, de az örömbe ürüm is vegyül. Hiszen amennyiben végigmegyünk a termen, számos üresen tátongó pavilont látunk. Vagyis nem mindenki érkezett meg, aki ígérte.

Ott voltak viszont azoknak a járásoknak és turisztikai irodáknak a képviselői, akik valóban komolyan gondolják a vendéglátást, a falusi zöld turizmust, szűkebb pátriájuk nagyközönség elé tárását, különlegességeiknek, értékeiknek, hagyományaiknak a bemutatását, akik töretlenül bíznak a kárpátaljai turizmus életrevalóságában, s abban, hogy valóban méltó ellenfelei tudnak lenni Ukrajna pillanatnyilag legnépszerűbb turisztikai vonzerejének, a Krím-félszigetnek.

Az eddigi tapasztalatokról és az elkövetkezendő időszak terveiről, lehetőségeiről a Nagyszőlősi és a Beregszászi járás képviselőivel beszélgettünk.

Csizmár Sarolta a recesszióra panaszkodott.

– Sajnos, a gazdasági krízis az idegenforgalomra, s azon belül a zöld falusi turizmusra is rányomta bélyegét, szögezte le a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség vezetője. "Ám én azt mondom, azok lesznek a nyerők, akik ma is itt vannak. Kitartásuk mindenképpen meghozza az eredményt. A válság csak egy pillanatnyi kellemetlen állapot, nem átvészelhetetlen. Ahogy őseink mondták, a rossz után már csak a jó jöhet. Jövőre biztosan többen leszünk, addig is legyünk optimisták." – nyilatkozta. Hozzáfűzte, már a korábbi évek is bizonyították, hogy a turizmus hosszú lejáratú befektetés, s akinek nincs türelme végigcsinálni, az inkább vegye a kalapját!

– Kevés olyan pavilont látok, amely a kezdetek kezdetétől itt van, mi viszont közéjük tartozunk – kezdte Grigora Éva, a Nagyszőlősi Járási Művelődési és Turisztikai Ósztály módszerésze. – Célkitűzésünk továbbra is az, hogy bemutassuk Ugocsa nevezetességeit, hagyományait, kultúráját, műemlékeit, és hogy minél több vendéget vidékünkre csábítsunk. Hogy ez mennyire sikerült az elmúlt kilenc évben? Talán az igazolja a leginkább, hogy még mindig létezünk és nem is eredménytelenül, hiszen egyre több turistát vonz az ugocsai táj: Nagyszőlős, Királyháza, Tiszaújlak, Salánk és még sorolhatnám. Apropó, Salánk. Megközelíthetetlen. De több települést is említhetnék. Borzalmas a közútjaink állapota. Hogy ebben az irányban miért nem lépnek az illetékesek, azt ne tőlem kérdezze. Az én meggyőződésem mindenesetre az, hogy jó állapotú utakkal a duplájára nőne a régió idegenforgalma.

A háromnapos kiállítás ma estig még látogatható.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó