2009. szeptember 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 131. (804.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vége a magyar futballálomnak, itt a rideg valóság

A magyar válogatott a Puskás Ferenc Stadionban Pepe 9. percben szerzett közeli fejes góljával 1–0-ás vereséget szenvedett Portugáliától. Ez pedig pontosan elég volt ahhoz, hogy a realitásoknál maradva, szertefoszoljanak a vb-kvalifikációról szóló álmok, s a másodikról a negyedik helyre zuhanjon. Erwin Koeman csapatára – amelynek már csak matematikai esélye van kijutni a dél-afrikai világbajnokságra – még két idegenbeli selejtező vár Portugáliában és Dániában. Gól nélküli döntetlent játszott egymással a házigazda fehérorosz és az ukrán csapat. A csoport második helye még mindig kiadó – vagy Horvátországé, vagy Ukrajnáé lehet. Ha Olekszij Mihajlicsenko válogatottja hozza az angol és andorrai meccset, a pótselejtezőn folytathatja.

"A mérkőzés elején nagyon sokat hibáztunk, a portugáloknak ugyanakkor az egész mérkőzésen, hogyha jól számoltam, csupán két nagy helyzete volt, pontrúgások után, tehát összességében nem voltunk rosszak. Néhány hiba azonban árnyékolja az összképet, olyan figyelmetlenségek, amiket ezen a szinten már nem szabad elkövetni. Rosszak voltak az utolsó passzaink és a keresztpasszokat sem használtuk elég hatékonyan" – hangzott Erwin Koeman rövid szakmai értékelése a találkozó után.

"A motivációval nem volt gond, hiszen a játékosok jól reagáltak a szombati Svédország elleni meccs után, volt tartása az együttesnek. Azonban taktikailag és technikailag is sokkal több kell ahhoz, hogy egy olyan masszív csapattal, mint a portugál, fel tudjuk venni a versenyt" – mondta a kapitány.

A jövőben elsősorban az egy-egy elleni párharcok megnyerésében kell a legtöbbet fejlődni – tette hozzá.

"Még bármi megtörténhet, mert nagyon hullámzó teljesítményt nyújtanak otthon a portugálok. Egygólos győzelmet ugyanúgy el tudok képzelni, mint egy nagyobb különbségű vereséget. Szóval egyelőre nincs vége a selejtezősorozatnak" – nyilatkozta Koeman.

"Rövid leszek, nyerni szerettünk volna, és a hazai csapat is erre törekedett, így ma egy kompromisszum nélküli mérkőzést láthattunk. Sajnos nem sikerült elhoznunk a három pontot, bár a játék képe alapján győzhettünk, igaz, veszíthettünk is volna" – értékelt Olekszij Mihajlicsenko, az ukrán labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzést követően.

"Az első félidőben kihagyott helyzeteink, nagyban meghatározták a játék képét. A második játékrészben fellazultunk, ezt kihasználva a hazaiak ritmust váltottak és veszélyesebben játszottak. Mégis elégedett vagyok a csapat teljesítményével, dicséretet érdemel az a küzdeni és nyerni akarás, mely az elsőtől az utolsó pillanatig hajtotta a gárdát" – mondta az egykori kiváló középpályás.

Arra a kérdésre, hogy ha Fehér¬oroszországot nem sikerült megverni, mi keresnivalója van a válogatottnak a vb-n, azt mondta: de nem is kaptunk ki. Nem mindegy, hogy optimistán vagy pesszimistán szemléljük a mai eredményt, tette hozzá.

A szeptemberi vb-selejtező játéknapok után minden zónában alaposan letisztult a helyzet. A harminckettes mezőnyű világbajnokságnak már tíz biztos résztvevője van: Dél-afrikai Köztársaság (a rendező jogán), Japán, Ausztrália, Koreai Köztársaság, Koreai NDK, Hollandia, Brazília, Ghána, Anglia, Spanyolország. A címvédő a kijutás küszöbén áll, hátra levő meccseiből az olasz válogatottnak elég megnyernie egyet. A kitűnően szereplő szlovákok fél lábbal már Dél-Afrikában érezhetik magukat, de hozniuk kell még vagy a hazai szlovén, vagy az idegenbeli lengyel meccset. Érdekesség, hogy Bahrein vagy Új-Zéland is ott lehet 2010-ben a világbajnokságon, a két gárda kontinentális pótselejtezőn oda-visszavágós alapon vív meg a kijutó helyért. Paraguay válogatottja hazai pályán 1–0-ra legyőzte a Diego Maradona által irányított Argentínát. Az újabb vereséggel az albiceleste nagyon nehéz helyzetbe került – miután legutóbbi öt világbajnoki selejtezőjén már negyedszer kapott ki –, az is elképzelhető, hogy lemarad a vb-ről. Ráadásul a paraguayi vereség következtében az ötödik, pótselejtezőt jelentő helyre csúsztak vissza a csoportban, így minden bizonnyal sorsdöntő lesz számukra az Uruguay elleni, montevideói összecsapás az utolsó fordulóban.

KISZó-összeállítás

AZ EURÓPAI SELEJTEZŐK SZERDAI EREDMÉNYEI ÉS A CSOPORTÁLLÁSOK:

1. csoport: MAGYARORSZÁG–Portugália 0–1 (Pepe 9. p), Málta–Svédország 0–1, Albánia–Dánia 1–1. Az állás: 1. Dánia 18 pont, 2. Svédország 15, 3. Portugália 13, 4. MAGYARORSZÁG 13, 5. Albánia 7, 6. Málta 1.

2. csoport: Izrael–Luxemburg 7–0, Lettország–Svájc 2–2, Moldova–Görögország 1–1. Az állás: 1. Svájc 17 pont, 2. Görögország 14, 3. Lettország 14, 4. Izrael 12, 5. Luxemburg 5, 6. Moldova 3.

3. csoport: Csehország–San Marino 7–0, Észak-Írország–Szlovákia 0–2, Szlovénia–Lengyelország 3–0. Az állás: 1. Szlovákia 19 pont, 2. Szlovénia 14, 3. Észak-Írország 14, 4. Csehország 12, 5. Lengyelország 11, 6. San Marino 0.

4. csoport: Liechtenstein–Finnország 1–1, Wales–Oroszország 1–3, Németország–Azerbajdzsán 4–0. Az állás: 1. Németország 22 pont, 2. Oroszország 21, 3. Finnország 14, 4. Wales 9, 5. Liechtenstein 2, 6. Azerbajdzsán 1.

5. csoport: Örményország–Belgium 2–1, Bosznia-Hercegovina–Törökország 1–1, Spanyolország–Észtország 3–0. Az állás: 1. Spanyolország 24 pont, 2. Bosznia-Hercegovina 16, 3. Törökország 12, 4. Belgium 7, 5. Észtország 5, 6. Örményország 4.

6. csoport: Fehéroroszország–UKRAJNA 0–0, Andorra–Kazahsztán 1–3, Anglia–Horvátország 5–1. Az állás: 1. Anglia 24 pont, 2. Horvátország 17, 3. UKRAJNA 15, 4. Fehéroroszország 10, 5. Kazahsztán 6, 6. Andorra 0.

7. csoport: Feröer-szigetek–Litvánia 2–1, Szerbia–Franciaország 1–1, Románia–Ausztria 1–1. Az állás: 1. Szerbia 19 pont, 2. Franciaország 15, 3. Ausztria 11, 4. Litvánia 9, 5. Románia 9, 6. Feröer-szigetek 4.

8. csoport: Montenegró–Ciprus 1–1, Olaszország–Bulgária 2–0. Az állás: 1. Olaszország 20 pont, 2. Írország 16, 3. Bulgária 11, 4. Ciprus 6, 5. Montenegró 5, 6. Grúzia 3.

9. csoport: Skócia–Hollandia 0–1, Norvégia–Macedónia 2–1. A csoport végeredménye: 1. Hollandia 24 pont, 2. Norvégia 10, 3. Skócia 10, 4. Macedónia 7, 5. Izland 5.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó