2009. szeptember 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 131. (804.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A holokauszt szörnyű élménye I.

Az Egyesült Államokban élő Aranka Siegal írónő hosszú évek után átszelve az óceánt ismét szülővárosába, Beregszászba látogatott, hogy bemutassa új, A bűnbakok című, a kárpátaljai holokausztot felölelő életrajzi ihletésű regényét.

Az írónőt Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elnöke köszöntötte, aki reményét fejezte ki, hogy Aranka Siegal könyveit magyarra is lefordítják, és a kárpátaljai gyermekeknek is tanulságul szolgáló olvasmányok lehetnek.

– Igyekeztem emészthetően megfogalmazni az átélt borzalmakat: az auschwitzi emlékeket, a menekülést. Azt, hogyan éltem meg, amikor nem mehettem többé iskolába. Arra is törekedtem, hogy ne keltsek a gyerekekben gyűlöletet. Én ugyanis már megértettem, hogy kínzóink csak parancsot teljesítettek, s akik nekik parancsoltak, sajnálatra méltó emberek, mert buták és lelketlenek voltak – mondta az írónő a könyvbemutatón.

– A későbbiekben szerencsém volt, hiszen jól fogadták az írásaimat. Az első könyvem a boldog gyermekkorról szól, arról, milyen jól kezdődött minden: békében éltünk. Aztán jött a gyökeres fordulat, az elhurcolás a gyűjtőhelyekre. Majd Beregszászban bezsúfoltak minket a marhaszállító vagonokba, ahol két nap, két éjszaka szenvedtünk, végül Auschwitzban kötöttünk ki. A regényemet Amerika egyik leghíresebb kiadója adta ki, s ők voltak azok, akik arra kértek, írjam tovább a történetünket. Így is lett: második művemben a lágerben töltött időket ecseteltem, de ezt sem olyan borzasztóan, mint ahogy az a valóságban történt. A harmadik írásomat nagymamámnak szenteltem. Azokat a gyönyörű gyermekkori emlékeket elevenítettem fel benne, amelyeket a nagyszőlősi járási kis településen, Komjáton éltem meg. Kislányként sok időt töltöttem vele, felnéztem rá, és nagyon szerettem. Minden nyáron nála voltam, és nagyon jól éreztem ott magam.

A Beregszászból Amerikába került írónő reményét fejezte ki, hogy könyvei intő példaként fognak szolgálni, hogy soha, de soha ne történjen meg még egyszer az, ami akkor történt.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó