2009. szeptember 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 131. (804.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Verekedtek a cukorért

A jelek szerint nem volt jó ötlet az illetékesek részéről, hogy a megye egyes településeinek piacain tehergépkocsikról értékesítsék az állami tartalékalapból vidékünkre szállított olcsóbb cukrot. A helyszíneken ugyanis gyakoriak az atrocitások. Legutóbb például Ungváron a Krasznodoniak utcában lévő piacon tört ki verekedés a sorban állók között. Mint arról beszámoltunk, vidékünk több helyén, összesen tizennégy piacon lehet megvásárolni kilónként 3 hrivnya 72 kopijkáért az édesítőszert, melyből a megye 1315 tonnát kapott és 614 tonnát már eladtak belőle. Egy személy egy alkalommal tíz kilogrammot vásárolhat, amit az ügyeskedők feláron adnak tovább.

Pályázat a tüdőkórházra

Régóta esedékes egy új, korszerű tüdőgondozó építése Kárpátalján. A megyei állami közigazgatás tenderbizottsága most nyílt pályázatot hirdetett az egészségügyi intézmény létesítésének jogára, melyeket szeptember 28-ig lehet benyújtani. A megyében jelenleg húszezer tbc-s beteget tartanak számon, közülük kilenc és fél ezer a betegség aktív formájában szenved.

Kihatolják a katonasírokat

A Német Katonasír-gondozó Népi Szövetség azzal a kéréssel fordult Ungvár önkormányzatához, hogy tegye lehetővé a város Sahta negyedében lévő temetőben nyugvó, a második világháborúban elesett német katonák sírjainak kihantolását. A Németország és Ukrajna közötti 1996-ban született kormányközi megállapodás értelmében ugyanis a német társadalmi szervezet hozzálátott az országunkban lévő katonatemetők feltárásához. Az elesettek földi maradványait Lemberg megyébe szállítanák és Potelics község mellett egy közös sírkertben helyeznék örök nyugalomra.

Visszaélések

Az idén Kárpátalja százhatvanhárom vállalatánál, állami és magáncégénél, közületeinél folytatott vizsgálatok során a megyei ellenőrzési-revíziós főosztály (KRU) munkatársai százhatvan helyen bukkantak valamilyen szabálytalanságra, visszaélésre. Százötvenöt helyen például összesen mintegy tíz és fél millió hrivnya hiányt állapítottak meg. Ezt a pénzt a cégek nem célirányosan használták fel, illetve törvénytelen dolgokra fordították.

Halálra szurkálták

Brutális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság történt a megyeszékhely külterületén. A közeli hétvégi telkeken dolgozó személyek figyeltek fel a nyílt terepen lökdösődő csoportra, melynek egyik tagja fekve maradt, a többi három pedig elfutott. A föl¬dön fekvő huszonkét éves fiatalembert az egyelőre ismeretlen elkövetők halálra késelték. A holttesten tizennégy döfésnyomot számoltak össze. A rendőrség információja szerint sikerült behatárolni a gyanúsítható személyek körét.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó