2009. szeptember 12., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 131. (804.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A hatalom szerves része

A Kárpátalja című pártlapban 2009. augusztus 28-án megjelent "Az SZBU üldözi a magyar–magyar kapcsolattartást" című irományra szeretnék reagálni, mert mint mindig, az adott pártorgánum most is hazudik és csúsztat. Azért az Önök lapjához írok, mert a KMKSZ-es pártlapot cenzúrázzák a helyi díszmagyar vezetők és nemigen adnák közre az észrevételeimet.

A megye legnagyobb magyar díszpintye azt mondja, hogy a kormányzat (vagyis a hatalom) nacionalista törekvése áll az idézett polgármester és a járási tanácselnök-helyettessel szembeni SZBU-s nyomozás hátterében. Tehát az a hatalom, amelynek a KMKSZ a szerves része, bármennyire is próbál ebből kimosakodni a pártvezér. Elvégre emlékszünk még 2004 őszére, amikor bármit megadtak volna az úgynevezett "narancsos forradalomért", amikor az említett pártlap féloldalnyi fényképen közölte Kovács Miklós és Juscsenko paktumának a megkötését Orbán Viktor kezessége mellett. És emlékszünk még a 2006-os és 2007-es választásokra is, amikor a KMKSZ, hülyítve a népet, a Nasa Ukrainára szavaztatott boldog-boldogtalant. Ennek köszönhetően vált a hatalom részévé, juttatva ezáltal hatalmi pozícióba Brenzovics Lászlót, Csizmár Bélát, Barta Józsefet, Sín Józsefet, Mackó Istvánt, Bálint Andrást és még nagyon sok kisebb rangú csinovnyikot és például iskolaigazgatót (lásd Kisdobrony). Ugyanők támogatták Vakarcsuk oktatási minisztert is, amikor a Nasa Ukrainára szavaztattak, aki azon fáradozik, hogy felszámolja a magyar oktatást, ami még az átkos rendszer idején is virágzott.

Ki mert volna Kucsma idején is hozzányúlni, így szétverni a magyar oktatást Kárpátalján? Gyanítom, azonnal két lábbal rúgták volna ki a munkából. De erre jöttek a mi hős magyarjaink és nekik sikerült. Normális esetben egy ekkora nemzet elleni bűntett után az egész KMKSZ-es kócerájnak le kellene mondania és eltakarodni még Kárpátaljáról is. Azzal, hogy a hatalmat szidják, hazudnak az embereknek, mert valójában ők jelentik a hatalmat, de félnek, hogy egyszer az emberek számon kérik rajtuk "áldásos" tevékenységüket!

A mi Kész Elemér KMKSZ-es polgármesterünknek se siránkozni kellene, elvégre ő is ezekre agitált Vass Ottóval együtt. Ma sem érti Kígyóson senki, hogy miért kapta az Arany Pecsétgyűrűt (a KMKSZ intézte el neki). Nem tudom, milyen kimagaslóan eredményes munkára gondoltak a gyűrű odaítélői. Talán arra, hogy a járásban egyedül itt zártak be iskolát (az épület egy romhalmaz), hogy a földgáz bevezetése itt került a legtöbbe a lakosságnak (380 dollár egy portáról), hogy a falu belefúl a háztartási szemétbe, miközben a Beregszásztól messzebb levő településeken a Bereg-Vertikál összegyűjti és elszállítja azt (lásd Nagybereg, Beregújfalu), hogy a falusi villanyhálózat egyes helyeken életveszélyes állapotban van, hogy a faluban járhatatlan minden út. Gyanítom, a járásban van olyan település (legalábbis ezt írja az újság), ahol óvodát, iskolát építenek, villanyhálózatot cserélnek, utat aszfaltoznak, megoldott a szemételszállítás, a gáz bevezetése se került többe 800–1000 hrivnyánál portánként (az akkori árfolyam szerint 150-től 200 dollárig). Szerintem a Kárpátaljának ezt is meg kellene írni, hogy csinálják ezek a polgármesterek, talán tanulna belőle a mi aranygyűrűs vezetőnk is. Mert én úgy látom, hogy a KMKSZ-es pártlapban nem KMKSZ-es polgármesternek még a nevét se szabad leírni (csak ha lejáratni kell – lásd a guti eset), azaz nem a rátermettség számít, hanem a pártkönyv.

Ha jól emlékszem, annak idején a KMKSZ határozottan ellenezte falunapokra elherdálni a magyarországi támogatásokat. Most meg mindenhol azt írja a Kovács-újság, hogy a KMKSZ a Szülőföld Alaptól megpályázott pénzekből támogatja a falunapokat. Talán jobb lett volna azt a több tízezer hrivnyát másra fordítani, például az egykori kígyósi iskola tetőszerkezetére, mert eső után ott csónakázni lehet. Gyanítom, a nagy falunap-támogatások célja már a választások, az, hogy továbbra is hatalmon maradjanak és tovább hülyítsék a népet. Mert 2004-től a mai napig semmit nem tettek, csak szétrombolták még azt is, amit előttük mások létrehoztak.

Csok István

(Kígyós)

A pénzromlás továbbra is rányomja bélyegét a kiskereskedelmi árakra. Egy hónap alatt átlagosan hét-nyolc százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak a megyében.

Leginkább az alapvető cikkek – cukor, vaj, hal, kenyér, hús, tésztaféleségek – drágultak. A legnagyobb mértékben a cukor ára emelkedett.

Az alkoholféleségek 23,5 százalékkal, a dohányáru pedig másfélszeresére drágult az év kezdete óta. Viszont a tojás 33,1, a zöldségfélék 9,7, a tej pedig 4,9 százalékkal lett olcsóbb.

Bár a zöldségfélék valamivel kevesebbe kerülnek január óta, mégis drágábbak, mint tavaly ilyenkor. A fejes káposzta kilogrammja egy éve átlagosan egy hrivnya 28 kopijka volt, most viszont 3,37. Hasonló a helyzet a sárgarépával is: Kárpátalján egy éve kilogrammjáért átlagosan 3 hrivnya 13 kopijkát fizettünk, jelenleg azonban 5 hrivnya 79 kopijkát. Ugyanez vonatkozik a tojásra is, amelynek darabja tavaly szeptemberben 56, jelenleg pedig 62 kopijka.

Június óta valamelyest csökkent a tej, a vaj és egyes gyümölcsfélék ára. Az étolajnál viszont ellenkező tendencia figyelhető meg. A kereskedelmi láncokban most literje 12 hrivnya 62 kopijka körül van, az akkori 10,61-gyel szemben.

Jordán Edit,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó