2009. szeptember 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 129-130. (802-803.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tanévkezdés, tudjuk mivel jár?

Az iskolában mindenkinek nehéz – a gyerekeknek, a szülőknek, a tanároknak. Vajon mi ennek az oka? Hogyan csökkenthetjük a minimálisra a tanév során elszenvedett egészségügyi problémákat és a szellemi megterhelést? Ezekre a kérdésekre Ljubov Dovhanics, az Ungvári Városi Gyermekpoliklinika osztályvezetője ad választ.

– Sok szülő panaszkodik, hogy a tanév elején gyermeke gyakran betegeskedik, folyton fáradtságra panaszkodik, rossz az étvágya. Mi váltja ki ezeket a tüneteket?

– Az első osztályosok, még a testileg-lelkileg érettek számára is nagyon nehéz az első két hét. Hisz teljes egészében megváltozik a napirendje, új emberek veszik körül, új elvárásoknak kell megfelelnie és az eddigiektől merőben eltérő tevékenységgel kell foglalkoznia.

Nem könnyű a szeptember az ötödik osztályba lépőknek sem. Az eddigi egy tanár helyett – akinek már megszokták a beszédstílusát, alkalmazkodtak az elvárásaihoz – most számos, különböző természetű és temperamentumú felnőtthöz kell hozzászokniuk, amit mindenképpen stresszként élnek meg. Azonkívül a 10–12 éveseknél pont ekkor kezdődik a nemi érés is. Az endokrin rendszer átalakulásai miatt lankadhat a gyerek figyelme, emlékezőképessége. Gyakran előfordul, hogy az ötödik osztály közepére idegrendszeri rendellenességek lépnek fel. Rosszul alszanak, egyesek agresszívak, míg mások passzívak lesznek. Félelmeik lehetnek, dadogni kezdenek, étvágytalanságra panaszkodnak.

A felső osztályosoknak az előttük álló érettségi és a felvételi vizsgák okoznak folyamatos stresszt.

– Hogyan segíthetünk a gyerekeknek?

– Nagyon egyszerű tanácsokkal, melyeket, mivel a felnőttek számára szükségtelennek tűnnek, nem tartatnak be a gyerekekkel. A legfontosabb a helyes napirend. Hiába ódzkodik tőle az egész család, a racionális időbeosztás segít az adaptációban és abban, hogy a gyerek jól érezze magát a tanév során. Később – december, február táján, amikor nő a megterhelés, viszont fogyóban az erő – sem lesz ugyanis könnyebb.

A napirend egyik legfontosabb összetevője a teljes értékű alvás. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy sem az elemi osztályosok, sem a felsősök nem pihennek eleget. Pedig a legkisebbeknek tíz-tizenegy, a középső osztályosoknak kilenc-tíz, a felsősöknek nem kevesebb, mint nyolc órát ajánlott pihenniük.

A többség nem tartózkodik eleget a szabadban, az ajánlott napi két és fél–három óra helyett legfeljebb harminc percet tölt a friss levegőn. "Csak három hétig járt iskolába és máris megbetegedett!" – panaszkodnak gyakran a szülők. Nos, pontosan amiatt betegszik meg a diák, mivel túl nagy rajta a nyomás.

– A szakemberek gyakran hangoztatják, milyen fontos a reggeli étkezés.

– Nem véletlenül. Az elmúlt évek megfigyelései azt mutatják, hogy a fiatalok nem reggeliznek, ha mégis, csak valami száraz ételt. Az iskolai ebédet elbliccelik, az uzsonnájukra nem jut idejük, este viszont jól bevacsoráznak. A kicsik szervezetének viszont szüksége van a napi négyszeri étkezésre. A legfontosabb a meleg reggeli, a sok zöldség és gyümölcs.

– Aki teheti, órák után különféle szakkörökbe, különórákra járatja csemetéjét. Mire kell odafigyelni ezek beütemezésénél?

– Helytelen a gyereket már az első osztályban szakkörbe íratni: elég megterhelést jelent neki az iskolai adaptáció. Halasszuk ezt inkább a második osztályra. A szakemberek szerint kettőnél több – például zene és tenisz, tánc és rajz – iskola utáni foglalkozás nem ajánlatos, mert túlterhelik vele a kicsit. Aki nem hiszi, számoljon utána: ót óra az iskolában, tíz óra alvás, két és fél óra a szabadban, másfél óra evésre és higiéniai célokra, legalább fél óra játék – amit semmiképpen sem szabad megvonni tőlük –, két óra leckeírás. A szakkörökre, a buszozásra és minden egyébre mindössze két és fél órája marad az ifjú embernek! És még nem számoltuk ide a tévézést, a beszélgetést a szülőkkel, az olvasást vagy a komputerezést. Vegyék figyelembe mindezeket, amikor megtervezik gyermekük napját! – ajánlja a szakember.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó