2009. szeptember 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 129-130. (802-803.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Balogh Csaba: A hősiesség ára

Kies (kietlen?) országunkban minden eladó. Pénzért gyilkosok, rablók válthatják meg a szabadságukat. Nem csoda, hogy a különböző nemzetközi szervezetek Ukrajnát a legkorrumpáltabb államok közé sorolják. Mi, itt élők tisztában vagyunk ezekkel a dolgokkal, hisz naponta tapasztalhatjuk, hogy a hivatali ügyintézés valahogy mindig felgyorsul, egyszerűsüdik, ha az okmányokat az ember egy-egy borítékkal is megtoldja.

Az országban most kibontakozó botrány fényében azonban minden eddigi kenőpénzes ügy, vesztegetési kísérlet eltörpülhet. Olvasom az internetes portálokon, hogy manapság a legnagyobb állami kitüntetések, érdemrendek is bárki számára elérhetők. Feltéve persze, hogy van az illetőnek elegendő pénze. Andrij Szencsenko BJUT-os honatya állítása szerint az Ukrajna Hőse megtisztelő elismerés is megvásárolható. Korábban ötmillió dollárért vesztegették, a választások közeledtével azonban jelentősen zuhant az ára. És persze a gazdasági válság, illetve a hrivnya gyengélkedése is közrejátszhat abban, hogy jelenleg negyedmillió dollár is elegendő a hőssé váláshoz.

Az ügyet megszellőztető parlamenti képviselő állítása szerint a tarifát az elnöki titkárság berkeiben állapítják meg. Persze, a meggyanúsítottak tagadják az efféle vádakat. Ugyanakkor magas rangú tisztek és diplomaták is megszólaltak, akik állítják, őket is megkörnyékezték előléptetési vagy kitüntetési ajánlatokkal. Ötvenezer dollárért például tábornoki csillagot, hetvenötezerért pedig vele járó beosztást is kínáltak.

Mit fűzhet hozzá mindehhez az egyszerű honpolgár, akinek mindennapi megélhetési gondjait kell megoldani és negyedmillió dollárt legfeljebb filmben lát? Milyen korrupcióellenes harcról beszélnek az ország vezetői, ha már a legjelentősebbnek mondott dolgokat is az árucikkek szintjére devalválják?

Az ember csak áll és bámul. Már semmin nem csodálkozik...

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó