2009. szeptember 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 129-130. (802-803.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Líceumok közös tanévnyitója

Az elmúlt vasárnap a kárpátaljai református líceumok közös tanévnyitó ünnepségére került sor a beregszászi nagytemplomban.

A rendezvény a líceumok zászlós bevonulását követően istentisztelettel vette kezdetét, amelyen Zán Fábián Sándor püspök tartott igehirdetést. Prédikációjában úgy fogalmazott, hogy a hűség próbájának idejét éli a határon túli magyarság, és a helyzete attól függ, hogy az Úr hall-e buzgó imát és lát-e egyenes gerincű és hűséges szívű magyar embert.

Dr. Csepregi András evangélikus lelkész, a Magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője a Magyar Köztársaság nevében mondott köszöntőt. A diákokhoz intézett szavaiban jelképesen három virágcsokrot nyújtott át, amelyek a hitet, a munkát és a közösséget szimbolizálják. Annak a reményének adott hangot, hogy ez a közösség a későbbiekben a nehézségek ellenére is bizonyítani tudja majd nemzeti öntudatát és a hitbe vetett erejét.

Héder János, a Kárpátaljai Református Egyház főjegyzője beszédében a magyar nyelv és a magyar oktatás védelmére hívta fel a jelenlévők figyelmét. Mint mondta, nem szabad hagyni, hogy az oktatásból, a közszférából kiszoruljon a magyar nyelvhasználat.

A rendezvény végén Zán Fábián Sándor köszönetet mondott a tiszapéterfalvai, a nagydobronyi, a nagyberegi, valamint a técsői református líceum oktatóinak munkájáért. A diákokat pedig odaadó tanulásra biztatta.

Az ünnepélyes tanévnyitót mások mellett megtisztelte jelenlétével Zilahi László, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai főigazgató-helyettese, Bacskai József, Magyarország beregszászi főkonzulja, Pető János konzul, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnök asszonya, Erdélyi Károly, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatás elnökhelyettese, Csizmár Béla, a járási képviselőtestület elnöke.

A köszöntő beszédeket követően Ivaskovics József és Varga Katalin közös zenés összeállítását hallhatták a jelenlévők. Az ünnepélyes megnyitó nemzeti imánk eléneklésével zárult.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó