2009. szeptember 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 129-130. (802-803.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Új influenza: rajtunk múlik!

Ki áll az őszi influenzajárvány elleni harc élén? A szakemberek szerint éppen mi. Ugyanis csak rajtunk múlik, hogy sikerül-e elkerülni a betegséget.

Egész nyáron újabb és újabb influenzás eseteket regisztráltak világszerte, és az iskolakezdéssel csak a megbetegedések számának növekedésére lehet számítani. Az egészségügyi minisztérium egy héttel ezelőtt kiadott tájékoztatója szerint Ukrajnában továbbra sem mutatták ki a vírust a korábbi egy eset óta. A járványügyi szakemberek kemény influenzaszezonra számítanak, már csak azért is, mert az új vírus terjedése a szezonális influenzával együtt történhet meg. Addig is, amíg az oltás elérhetővé nem válik, nem árt betartani néhány alapvető higiéniai szabályt.

A betegség elkerülése érdekében gyakran és alaposan mossunk kezet. Ha csak lehet, szappannal és meleg vízzel. Használjunk kézfertőtlenítőt.

Ne kerüljünk szoros kontaktusba beteg emberekkel. Ezt a szakemberek két méternél kisebb távolságként határozzák meg. Ha beteget kell ápolni, minimalizáljuk a kontaktust.

Nem tudjuk, hogy az arcmaszkok védelmet jelentenek-e a betegség ellen. Ilyen használata mellett se spóroljunk a kézmosással vagy a távolságtartással.

Minél hamarabb oltassuk be magunkat a szezonális oltóanyaggal. Biztonságos, és megóv a három várhatóan leggyakoribb influenzatörzstől – bár nem véd a H1N1 sertésinfluenzától.

Mit tegyünk, ha elkaptuk a betegséget?

Maradjunk otthon és hívjunk orvost. Vegyük figyelembe az influenza-etikettet: ne tüsszentsünk vagy köhögjünk a tenyerünkbe. Használjunk zsebkendőt.

Ha megtehetjük, tegyünk fel arcmaszkot, amikor más emberekkel találkozunk.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó