2009. szeptember 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 129-130. (802-803.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Álmok és valoság – avagy mit ér az érettségi

A gyermekfejjel szőtt álmok valóra válhatnak, vagy netán a legnagyobb tervek is kudarcba fulladnak. Megkérdeztünk néhány most érettségizett diákot, milyen terveik vannak, mit remélnek a jövőtől. Ugyanakkor régebben érettségizett fiatalok arról mesélnek, mi vált valóra egykori álmaikból.

– A továbbtanulás szerepel az első helyen – ecseteli rövid távú terveit az idén érettségizett kígyósi Ágnes. – Abban reménykedem, hogy a diploma megszerzését követően munkát is találok a szakmámban. Majd függetlenedni szeretnék a szüleimtől, saját lakásba költöznék.

A nagyberegi Lóránt öt éve fejezte be a középiskolát, és állítja, jól választott, amikor a továbbtanulás mellett döntött. – Diplomaszerzés után sikerült elhelyezkednem a szakmámban. Persze nem volt mindig minden olyan egyértelmű. A főiskolai évek alatt előfordult, hogy elbizonytalanodtam. Nem vitás, érettségivel nem tartanék itt – húzta alá.

Azonban nem mindenki választja a továbbtanulást. Éva szerint nem minden az egyetemi vagy főiskolai diploma. – Az érettségi után a munkát választottam, mára egészen szépen keresek vele. Ennyi nekem éppen elég.

Ferenc már megbánta, hogy annak idején a könnyebb utat választotta. – Többen is ösztönöztek a továbbtanulásra, ám akkor egy jól fizető munka mellett döntöttem. Sajnos tévedtem, mert egy leépítésnél a szakképzett munkaerőt helyezték előtérbe, engem pedig elbocsátottak. Jelenleg csak alkalmi munkákból élek, és még mindig a szüleimmel lakom. Az álmaim – a saját ház és autó – egyelőre váratnak magukra.

Róbert idén érettségizett. Ferenchez hasonlóan ő is inkább a munkát választja, mint a továbbtanulást. – Nekem bőven elég volt az a tizenegy év, amit a padban töltöttem. Most végre a magam ura vagyok. Az sem zavar, hogy a szüleimmel kell élnem, hisz vidéken ez természetes dolog. Terveim között szerepel a családalapítás. Remélem, el tudom majd tartani a családomat.

Bálint István

újságíró-gyakornok

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó