2009. szeptember 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 129-130. (802-803.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Emlékműavatás polgármester nélkül

Ukrajna és a világ majd minden szegletéből több száz zsidó vallási és társadalmi vezető sereglett megyeszékhelyünkre, hogy a város Sahta negyedében lévő sírkertben felavassák a második világháborúban haláltáborokba hurcolt, illetve az ungvári gettóban meghalt társaiknak állított emlékművet.

A közadakozásból emelt emlékjel kaput formázó fekete márványtömbökből készült, melyek között az emlékezés mécsesét helyezték el. Menáchem Mendel Taichman, Ungvár és Kárpátalja főrabbija az ünnepélyes eseményen elmondta, a holokauszt első kárpátaljai áldozatainak tömegsírját hosszas kutatás révén sikerült megtalálni.

A keresésben a szemtanúkon, túlélőkön kívül magyarországi levéltári adatok is segítségükre voltak.

A világháborúba ájult Magyarországon elsőként az akkori Felvidéken, illetve Kárpátalján kezdődött a zsidók deportálása, mondta a kárpátaljai főrabbi. Mintegy tizenhétezer embert zsúfoltak össze az ungvári téglagyár területén létesített gettóban, ahol másfél–két hónapon át tartották őket fogva. Az embertelen körülmények, az őrök kegyetlenkedése következtében sokan vesztették itt életüket. A zsidótemetőben az ungvári lakosok titokban temettek el közel kétszáz embert. Most az ő hantjaik felett emeltek emlékjelet.

Az eseményre várták Yona Metzgert, Izrael askenáz főrabbiját, aki azonban más elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni, így csak az üzenetét olvasták fel. Eljött viszont és szót is kapott Berl Lázár, Oroszország főrabbija. A megemlékezéseket istentisztelet követte, melynek végén az orosz főrabbi gyújtotta meg a kegyelet és az emlékezés gyertyáit.

Az eseményt figyelemmel kísérő zsurnaliszták számára rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak. A rabbik felé záporoztak a Szerhij Ratusnyak antiszemita megnyilvánulásaival kapcsolatos kérdések. Berl Lázár és Menáchem Mendel Taichman azonban kitért azok megválaszolása elől. Azt mondták, nem akarnak politikai kérdésekkel foglalkozni. Véleményüket egyébként már azzal is kifejtették, hogy a nagyszabású eseményre meg sem hívták a város polgármesterét. Egyedül Mosche Moszkovic, Harkiv főrabbija fejtette ki véleményét Ungvár vezetőjének viselkedéséről. Felháborítónak ítélte Szerhij Ratusnyak alpári magatartását és elvárja, hogy a polgármester nyilvánosan megkövesse a zsidókat.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó