2009. szeptember 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 129-130. (802-803.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Már megint a magyar átok

Három büntetővel érvényesült az ukrán papírforma

Napokkal a Magyarország–Svédország igen peches világbajnoki selejtező után is nehéz napirendre térni a történtek felett, hiszen az utolsó utáni pillanatban kapott, nemcsak vereséget, hanem nagy valószínűséggel a csoportmásodik pozíció elvesztését jelentő gólnál aligha van mellbevágóbb dolog a labdarúgópályán. A Puskás Ferenc Stadionban Zlatan Ibrahimovic 94. percben elért találata sokkolta Magyarországot – és elvarázsolta Svédországot. Ugyanakkor Kijevben a Valerij Lobanovszkij nevét viselő stadionban papírforma-eredmény született, az ukránok 5–0-ra múlták felül a pont nélküli Andorra válogatottját.

"Nagyon csalódott vagyok. A sérülések és egyéb problémákhoz képest kihozhattuk volna a találkozót döntetlenre. Talán egy kis rutin hiányzott és a koncentráció a megfelelő pillanatokban. Az utolsó percekben előrementünk, a fiúk támadtak, mert győzni akartak, de sajnos ez lett a vesztünk" – mondta Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a találkozót követő sajtótájékoztatón.

A győztes gólról a következőképpen vélekedett a holland szakember: "Ibrahimovic góljánál csapatként hibáztunk, Gera rosszul adott be, a többiek nem értek vissza, Tímár pedig aláfutott a labdának."

Koeman beszélt a "csatármizériáról" is: "Torghelle nem bírt volna két félidőt, ezért nem raktam a kezdőcsapatba, Rudolf kezdett volna, de megsérült, Priskin mentális és fizikai állapotát pedig nem tartottam megfelelőnek, ezért nem ültettem még a kispadra sem."

A kapitány a csoportállással kapcsolatban kifejtette, ez a meccs is bizonyította, a labdarúgásban nem lehet jósolni, de annyit megjegyzett, továbbra is nyílt a továbbjutás kérdése, a következő mérkőzésre koncentrálnak, amit ugye tegnap este már le is játszottak.

Amennyiben a magyar válogatott a továbbjutásban gondolkodik, ahhoz a svédek elleni iksz még kevés lett volna, és Portugáliával szemben is győzniük kell(ene).

"Sok kihasználatlan helyzetünk volt, ha az első félidőben legalább a felét sikerül gólra váltani, akkor a második félidőben nem játszunk olyan görcsösen. A kétgólos vezetés nem megnyugtató eredmény, volt hogy három méterről sem sikerült betalálnunk. Viszont a győzni akarásból nem volt hiány. A játék képe alapján úgy vélem, megérdemelten győztünk" – ezt már Olekszij Mihajlicsenko, az ukrán labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozta az Andorra elleni találkozót követő sajtótájékoztatón.

"Széles, ívelgetős játékot kértem a csapattól. Középen nem tudtuk átfűzni magunkat az andorrai védelmen, így oldalról próbáltunk réseket keresni. Az ellenfelünk nem könnyítette meg a dolgunkat, szervezetten játszottak, ám amikor ritmust váltottunk, rendre zavarba hoztuk őket" – így beszélt Mihajlicsenko, miután csapata úgy nyert 5–0-ra, hogy három gólt tizenegyesből szerzett, kettőt ráadásul már a rendes játékidőn túl. Igen örömteli tény, hogy végig a pályán volt a most debütáló ungvári nevelésű Vaszil Kobin, aki a nyártól a Sahtar játékosa.

"Mindig nehéz egy olyan csapat ellen játszani, melynek tíz éve ugyanaz a taktikája. Nem volt könnyű feltörni a tízfős andorrai védelmet" – húzta alá a szövetségi kapitány.

Ezzel az eredménnyel az ukránok csoportjukban továbbra is három pontra maradtak a második helyen álló horvátoktól, az angolok toronymagasan vezetik a csoportot. Lapzártánk után Minszkben vendégszerepeltek Sevcsenkóék.

KISZó-összeállítás

AZ EURÓPAI SELEJTEZŐK SZOMBATI EREDMÉNYEI:

1. csoport: Dánia–Portugália 1–1, Magyarország–Svédország 1–2 (Huszti, 79. 11-esből – Mellberg 8., Ibrahimovic 94.)

2. csoport: Moldova–Luxemburg 0–0, Izrael–Lettország 0–1, Svájc–Görögország 2–0

3. csoport: Szlovákia–Csehország 2–2, Lengyelország–Észak–Írország 1–1

4. csoport: Azerbajdzsán–Finnország 1–2, Oroszország–Liechtenstein 3–0

5. csoport: Spanyolország–Belgium 5–0, Örményország–Bosznia–Hercegovina 0–2, Törökország–Észtország 4–2

6. csoport: Horvátország–Fehéroroszország 1–0, Ukrajna–Andorra 5–0 (Jarmolenko 19., Milevszkij 45., 90. 11-esből, Sevcsenko 73. 11-esből, Szeleznyov 92. 11-esből)

7. csoport: Ausztria–Feröer–szigetek 3–1, Franciaország–Románia 1–1

8. csoport: Bulgária–Montenegró 4–1, Ciprus–Írország 1–2, Grúzia–Olaszország 0–2

9. csoport: Izland–Norvégia 1–1, Skócia–Macedónia 2–0

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó