2009. szeptember 10., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 129-130. (802-803.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egy hétköznap a dédai oviban

Minden kisgyermek életében meghatározó szerepet tölt be az óvoda. Itt tanulják meg a társas viselkedés alapjait, és ismereteket szerezhetnek az őket körülvevő világról. Nem megy ez másképpen Dédában sem. A fák között békésen megbúvó óvoda egyaránt megfelelő feltételeket nyújt a gyermekek testi és lelki fejlődéséhez. A kisgyermekek hétköznapjairól Holovács Anna, a gyermekintézmény vezetője mesélt nekünk.

– Hány gyermekre ügyelnek napközben?

– Jelenleg 45 apróság tölti mindennapjait az óvodában, de átlagosan 50–55-re ügyelünk. Idén 11-en hagyták el az óvodát és kezdték meg iskolai tanulmányaikat.

– Lenne hely több pici befogadására is?

– Igen, az óvoda építésekor 90 férőhelyes óvodát terveztek. A mostani bizonytalan gazdasági helyzetben azonban a szülők nem mernek gyermeket vállalni, ezért mindig van üres hely nálunk.

– Nincs óvónőhiány?

– Minden munkakört be tudtunk tölteni. Az óvónőknek megfelelő végzettségük van, legtöbbjük legalább húszéves tapasztalattal rendelkezik.

A gyerekzsivaj egyre erősödött. Kíváncsiak voltunk, hogyan is telnek a kis ovisok mindennapjai. Mikor beléptünk, a kicsik magyarul és ukránul egyaránt köszöntöttek. Játszottak, beszélgettek, figyeltek minket. Az ajtón pedig csak jöttek és jöttek befelé. Amint az összes gyerek megérkezik, sor kerül a reggelire és a tornára. Ezután szabad foglalkozás várja őket, minden ovis maga döntheti el, mihez van éppen kedve. Csoportba verődnek és ügyet sem vetnek a külvilágra. A gyerekeket egyebek mellett gazdagon felszerelt játszótér várja az udvaron.

– Miből fedezték az udvar kiépítését?

– Pályázatot adtunk be a Szülőföld Alaphoz és nyertünk egymillió forintot. A pénzből kisházakat és csúszdát vettünk, valamint sikerült beszerezni számítógépet, fénymásolót. A gyerekek számára könyveket és kifestőket vásároltunk. Az óvoda felújítására azonban már nem maradt elegendő összeg, ezért ez még várat magára, amíg nem találunk támogatókat.

Ebéd után az óvodások mese mellett alszanak el. Ilyenkor az óvónőknek is jut egy kis idejük a pihenésre. Ez azonban nem tart sokáig: a gyerekek inkább játszanak, rohangálnak, minthogy csendesen pihenjenek. A délután talán még zajosabb és vidámabb, mint a délelőtt. A sok kis élénk apróság nem is igen akar innen elmenni...

Bálint István

újságíró-gyakornok

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó