2009. szeptember 5., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 128. (801.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Magyar sors Kijevben, Lembergben

Két, hágókon túli magyarságszervezet vezetőit méltatta magas elismerésre a Magyar Köztársaság miniszterelnöke. Szarvas Gábor, a Lembergi Magyar Kulturális Szövetség és Vass Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke megosztva kapta a Kisebbségekért Díjat. A kitüntetettek velünk és olvasóinkkal is megosztották gondolataikat.

Szarvas Gábor:

– Nem von le semmit a kitüntetés értékéből az, hogy megosztva kaptuk. Nekünk, lembergi és kijevi magyaroknak azonosak a céljaink. A történetünk is közös. A problémáink ugyancsak. Nem is tudnám elképzelni, hogy csak az egyik szervezet részesüljön a valóban megtisztelő elismerésben. A megalakulásunktól eltelt húsz év alatt sokat és sokszor működtünk együtt. Például az ukrajnai magyar napok megrendezése sem ment volna külön-külön.

– Milyen feladatok megoldására ösztönöz az elismerés?

– Lembergben és Kijevben ugyanazok a ránk váró feladatok. Mi talán szerencsésebb helyzetben vagyunk, mert van egy székházunk, ahol péntek délutánonként összejöhetünk. Legutóbb például államalapító királyunk volt a közös téma. Kijevi barátainktól azonban sajnos elvették a székházat. De ha minden a terveink szerint alakul, december folyamán itt nálunk együtt ünnepeljük majd szövetségünk megalakulásának huszadik évfordulóját.

Vass Tibor:

– Felemelő és ünnepi keretek között Bajnai Gordon miniszterelnöktől vehettem át a kitüntetést, ami nem nekem, hanem húszéves egyesületünknek, valamennyi kijevi magyarnak szól. Ez az elismerés megerősít bennünket abban a hitben, hogy van értelme mindannak, amit az elmúlt két évtized alatt tettünk, s hogy helyes és értékes az, amit csinálunk a hazájuktól távolra szakadt magyarokért. Közeli terveink között szerepel egyesületünk létrejötte huszadik évfordulójának a méltatása. Erre lembergi barátainkkal közösen készülünk.

– Lesz-e újra székháza az MKE-nek?

– A jelenlegi ukrajnai viszonyok közepette erre semmi reményünk nincs. Az állam ugyanis semmivel nem támogatja a kisebbségeket. Rendezvényeinket és munkánkat nem befolyásolja a székház hiánya, mert ezekre nem nehéz megfelelő helyiséget biztosítani. A vasárnapi iskolánk és a könyvtárunk működése azonban ellehetetlenült.

Balogh Csaba

A díjátadás főszereplői: Szarvas Gábor, Szili Katalin házelnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Vass Tibor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó