2009. szeptember 5., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 128. (801.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kiszolgálás EU-s színvonalon

Ígéretünkhöz híven ezúttal a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusát, annak idén végzett munkáját mutatjuk be olvasóinknak. Kérdéseinkre a külképviselet főkonzulja, Bacskai József válaszol.

– Miben különbözik az önök tevékenysége a többi ukrajnai magyar külképviselet munkájától?

– Ugyanolyan módszerekkel járunk el, mint amilyenekkel eljárnak a kollégák Kijevben vagy Ungváron. És legalább olyan szolgáltatási színvonalon, ha nem jobban, szervezzük a tevékenységünket, mint a fővárosban.

– Mekkora ügyfélforgalmat bonyolít le a beregszászi konzulátus?

– Az év elejétől a mai napig több mint huszonnégyezren kerestek fel bennünket. A legtöbben, tizenkétezer-hatszáznegyvenheten az úgynevezett C-típusú vízumra nyújtották be kérelmüket. A Magyarországon csak átutazni szándékozók kétezer-hatszáz tranzit vízumot igényeltek. Hétezer-kilencszázötvenen kishatárforgalmi engedélyért fordultak hozzánk. A kérelmek alig több mint két százalékát voltunk kénytelenek visszautasítani.

– Ez a szám elenyésző, mégis megkérdezném: a kérelmezők miért kaptak elutasítást?

– Tavaly összesen negyvenegyezer– tizenkilenc kérelmet bíráltunk el. Az akkori elutasítási arány 1,8 százalék volt. Azóta körültekintőbbek lettek az ellenőrzéseink. Felfigyeltünk arra, hogy bizonyos iratok valótlan adatokat tartalmaznak. Előfordul, hogy valaki nem az utazási cél szerint állítja össze a kérelemmel kapcsolatos dokumentumokat. Ilyen esetekben kénytelenek vagyunk elutasítani a benyújtott kérelmet. Akkor is elutasítjuk a kérelmet, ha az ügyfél szerepel a Schengeni Információs Rendszerben.

– Mi alapján döntik el, hogy mekkora időtartamra kapják meg az ügyfelek a vízumot?

– A nemzetközi egyezményből adódik a fokozatosság elve. Aki először kérelmezi a beutazást, az nagy valószínűséggel egyszeri alkalomra kap beutazási engedélyt a schengeni országok területére. Mi csak a magyarországi, mint cél¬országra vonatkozó kérelmek elbírálásával foglalkozunk, de a vízumkérelemben foglaltak alapján, ha valaki már többször járt hazánkban és a schengeni övezet országaiban, akkor többszöri beutazásra szóló, hosszabb lejáratú engedélyt is kaphat. Jellemző az egy évre szóló időtartam.

– Mennyi időt vesz igénybe egy-egy vízumkérelem elbírálása?

– Nálunk a bejelentkezés telefonon vagy személyesen történik. Általában egy héten belül kapnak időpontot az ügyfelek, és magukat a kérelmeket is egy héten belül bíráljuk el. Sürgős esetben a vízumeljárási díj a szokásos 35 euróval szemben 70 euró. Ennyit kell befizetni, de az elbírálás így is legalább 48 óra.

– Vannak díjmentes kategóriák is...

– Természetesen. A már említett egyezményből következik, hogy rengeteg díjmentes kategória van. Mindenekelőtt szeretném kiemelni a diákságot, a nyugdíjasokat, ezek mind mentesülnek a vízumilleték fizetése alól. A kulturális célú, testvértelepülési kapcsolatok ápolása címén igényelt beutazási engedély szintén díjmentes. De ezenkívül is számos kedvezményünk van.

– Megszűntek a konzulátus előtti sorok. Hogyan érték ezt el?

– Jelenleg tizenhat ablaknál fogadjuk az ügyfeleket. Ebből kettő információadással, három a munkavállalási vízumokkal, egy az utazási irodák kérdéseivel, a fennmaradók pedig a kishatárforgalmi engedélyekkel, a tranzit vízumokkal, illetve a C-típusú vízumkérelmekkel foglalkoznak. A kérelmek elbírálását hat konzul végzi. Tehát mindent megtettünk annak érdekében, hogy a sorok megszűnjenek, az ügyfeleknek ne kelljen órákat, lehetőség szerint még perceket sem várniuk a konzulátus épülete előtt.

– Az ügyfelek miként jelentkezhetnek be a konzulátusra?

– A Beregszászi Magyar Konzulátus elérhetőségei: időpontfoglalás rövid idejű vízumkérelmek és kishatárforgalmi engedélykérelmek leadására: +38 03141 4-25-81; +38 03141 4-25-82. Időpontfoglalás tartózkodási vízumkérelmek, nemzeti vízumkérelmek leadására: +38 03141 4-25-11; fax: +38 03141 4-25-85.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó